latinica  ћирилица
12/03/2018 |  16:36 ⇒ 16:54 | Autor: RTRS

Građani BiH u Makedoniju od sada samo s ličnom kartom

U Skoplju je ministar spoljnih poslova BiH Igor Crnadak potpisao sporazum o ličnim kartama sa makedonskim kolegom Nikolom Dimitrovim.
Skoplje - Foto: RTRS
SkopljeFoto: RTRS

Tako će građani BiH od sada u Makedoniju moći ući samo s ličnom kartom, kao i građani Makedonije u BiH.

- S obzirom na to, da već postoji sličan sporazum sa Srbijom, to znači da će se na potezu BiH - Makedonija ljudi moći kretati samo s ličnim kartama - naglasio je šef bh. diplomatije.

Potpisan je Protokol o saradnji u obrazovanju između Ministarstva civilnih poslova BiH i Ministarstva obrazovanja Makedonije sa ciljem razvijanja i unapređenja saradnje u oblasti obrazovanja dvije zemlje.

Zajednički napredak i stabilnost ključ za razvoj regiona

Predsjedavajući Savjeta ministara Denis Zvizdić i predsjednik Makedonije Đorđe Ivanov konstatovali su danas u Skoplju da su zajednički napredak i stabilnost zemalja zapadnog Balkana ključni faktori za razvoj regiona.

Tokom razgovora o bilateralnim odnosima i regionalnoj saradnji, Zvizdić je rekao da je trajni prioritet spoljne politike BiH unapređenje saradnje sa susjednim državama, na osnovama zajedničkog interesa i načelima ravnopravnosti, uzajamnog uvažavanja i poštovanja suvereniteta i teritorijalnog integriteta.

On je izrazio opredijeljenost BiH za rješavanje otvorenih pitanja u regionu kroz dijalog, uz poštivanje navedenih načela, saopšteno je iz Savjeta ministara.

Zvizdić je dodao da BiH ostaje aktivni učesnik berlinskog procesa i zapadnobalkanske šestorke, da prepoznaje značaj ovih inicijativa koje podstiču jačanje i produbljivanje regionalne saradnje, te ubrzavanje procesa evropskih integracija regiona.

Sastanku je prisustvovala i ambasador BiH u Makedoniji Lepa Babić.

Izvor: Agencije