latinica  ћирилица
12/03/2018 |  16:55 ⇒ 18:54 | Autor: RTRS

Srebrenica kandidat za Evropsku prestonicu kulture (VIDEO)

Opština Srebrenica kandidovaće se za izbor Evropske prestonica kulture 2024. godine. Time bi, kako su istakli iz ove lokalne zajednice, otvorili put mnogim investicijama a ovaj projekat mogao bi biti od istorijskog značaja i prekretnica u razvoju opštine.
Srebrenica - Foto: RTRS
SrebrenicaFoto: RTRS

Rimski grad u Skelanima, srednjovjekovne tvrđave, mozaici, muzeji, osaćanska umjetnost... samo su neki od aduta sa kojima Srebrenica želi da dobije ovu laskavu titulu.

- Glavni aduti su sadržani u kulturno istorijskom nasljeđu - kaže Goran Kočević, koordinator projekta za izradu Master plana.

Master plan je rađen u saradnji sa austrijskim Institutom za strateški razvoj, a ideja je da Srebrenica u kandidaturi bude predstavljena kao Drinska regija u kojoj će učestvovati i podrinjske opštine iz Republike Srpske i Srbije.

- Od toga pravimo "euro regiju", a sa tom titulom i prekograničnu saradnju. I Јohanes Han je rekao da će takve regije podržavati - kaže Aleksandar Petric, direktor Instituta.

Načelnik Srebrenice Mladen Grujičić ističe da ova opština imam šta da ponudi i bude dostojna konkurencija drugim gradovima.

Realizacijom ovog projekta i nominacijom Srebrenica bi, kako je istaknuto, mogla dobiti najmanje 50 miliona evra za razvoj i ulaganja.