latinica  ћирилица
12/03/2018 |  18:05 ⇒ 19:00 | Autor: RTRS

Srpski izdavač Geopoetika u izboru za svjetsku nagradu

Žiri Londonskog sajma knjiga upravo je objavio vijest da je beogradska izdavačka kuća Geopoetika u najužem izboru Međunarodnih nagrada za izvrsnost 2018. godine u kategoriji Preduzimljivost u književnom prevođenja, saopštili su iz Geopoetike.
Geopoetika - Foto: Facebook
GeopoetikaFoto: Facebook

Nagradu zajednički dodjeljuje žiri Sajma knjiga u Londonu i Udruženja izdavača Ujedinjenog kraljevstva.

U najužem izboru izdavača iz cijelog sveta, osim Geopoetike, našli su se i Američko udruženje književnih prevodilaca i Fondacija Lontar iz Indonezije.

Dobitnik nagrade biće proglašen na otvaranju Londonskog sajma knjiga na posebnoj svečanosti 10. aprila u izdanju čuvene Olimpije.

Geopoetika je od organizatora već dobila poziv da njen predstavnik prisustvuje ovom proglašenju i uručenju nagrade.

Geopoetika je nominovana za ovu nagradu svojom edicijom Srpska proza u kojoj je do sada objavljeno trideset naslova, romana i kratkih priča, savremenih srpskih pisaca koje je urednički tim Geopoetike desetak godina unazad birao među knjigama svih srpskih izdavača.

Uspjesi ove edicije u svijetu su nesumnjivi.

Od pojedinačnih naslova objavljenih na različite svjetske jezike, a posredstvom engleskog kao informativnog do, prvi put u istoriji srpske književnosti, pokrenutih čitavih edicija Moderne srpske proze u SAD, Kini, Velikoj Britaniji, u arapskom svijetu, a sve u saradnji sa Geopoetikom.

Priznanje koje stiže iz Londona, jednog od najvažnijih poslovnih centara i sa njegovog sajma knjiga, govori i o početku ozbiljnijeg otvaranja anglo-saksonskog jezičkog područja za književnost sa srpskog jezika.

Srbija se ovim najužim izborom ponovo našla u takmičenju za nagradu iz ove serije, kao i 2016. kada je Laguna na ovom sajmu takođe stigla do najužeg izbora za Nagradu za izdavaštvo, knjižarstvo i trgovinu.

S obzirom na ogromnu konkurenciju, i ulazak u najuži izbor može se smatrati velikim uspjehom.

Izvor: Agencije