latinica  ћирилица
12/03/2018 |  19:59 ⇒ 21:03 | Autor: RTRS

Kolektor i Kalcedonija otvaraju 1.400 radnih mjesta u Prijedoru? (VIDEO)

Ove godine u Prijedoru se očekuje otvaranje pogona slovenačke kompanije Kolektor, u kojoj bi trebalo da bude zaposleno, od početnih 50, do više od 400 radnika. Velika očekivanja su i od predstojećih pregovora sa italijanskim tekstilnim gigantom Kalcedonijom koji je zainteresovan za otvaranje pogona u Prijedoru. Ako dogovor bude postignut, u ovom preduzeću trebalo bi da da bude otvoreno do 1.000 radnih mjesta.
Prijedor - Foto: RTRS
PrijedorFoto: RTRS

Budžetski suficit, dobra bezbjednosna i međunacionalna klima, kao i povoljni uslovi za pokretanje preduzeća, samo su neki od razloga za privlačenje investitora u Prijedor. U prilog ide i prestižno priznanje uglednog londonskog časopisa Fajnenšel tajms, uručeno Prijedoru kao gradu razvoja i povoljnog poslovnog okruženja.

- Danas imamo imidž sredine koja, prema Finanšijel tajmsu, nudi dosta povoljne uslove za investitore a koja je, sa druge strane, u stanju da u relativno kratkom roku odgovori kadrovski na potrebe investitora - kaže Mišo Reljić, direkor prijedorske Agencije za ekonomski razvoj PREDA.

Јedan investitor već je izvjestan. Riječ je o slovenačkom preduzeću Kolektor koje se, između ostalog, bavi proizvodnjom dijelova za automobilsku industriju i kućanske aparate. Podrška je stigla od Gradske uprave.

- Odlučili smo se da uložimo dio sredstava u konstruktivnu fazu prvog od tri objekta koji će Kolketor graditi u gradu Prijedoru, za koji će plaćati zakupninu i na kraju ostvariti pravo preče kupovine kada stekne uslove. U tom preduzeću očekujemo da će biti zaposleno, od početnih 50, do više od 400 radnika - kaže gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković.

Za ulaganje u Prijedor zainteresovan je i italijanski tekstilni gigant Kalcedonija. Krajem marta biće poznati rezultati pregovora.

- Kalcedonija ima u planu investiciju vrijednu 25 miliona evra. Time bi više od 25 hiljada kvadratnih metara bilo pod industrijskim krovom, gdje bi, prema najavama, posao dobilo od 800 do 1.000 radnika - kaže Đaković.

Bude li dogovor postignut, prijedorski pogon Kalcedonije trebalo bi da bude izgrađen kod Aerodromskog naselja.