latinica  ћирилица
12/03/2018 |  20:05 | Autor: RTRS

Umro Oskar Grening, "knjigovođa iz Aušvica"

Oskar Grening poznat kao "knjigovođa iz Aušvica", koji je 2015. godine postao jedan od posljednjih osuđenih za zločine nacističkog genocida nad evropskim Јevrejima tokom Drugog svjetskog rata, umro je u 96. godini, objavio je Špigl.
Oskar Grening - Foto: AP
Oskar GreningFoto: AP

On je umro u bolnici i nije započeo odsluženje četvorogodišnje kazne zbog uloge pomoćnika u ubistvu 300.000 ljudi u logoru Aušvic gdje je stradao milion žrtava.

Špigl piše da je Grening umro u petak, 9. marta, ali zatvorska uprava još nije izdala umrlicu. On sam nije učestvovao u ubistvima, ali je brojao gotovinu uzetu od žrtava po njihovom dolasku u logor.

Pažnju javnosti Grening je privukao 2005. godine, nakon što je u jednom intervjuu u kome je govorio o radu u logoru pokušao da ubijedi ljude koji negiraju Holokaust i da se genocid dogodio, i to u vrijeme kada su procesuirani pretežno visokorangirani zvaničnici ili vojnici, a ne nižerangirani službenici u vezi sa Holokaustom nad Јevrejima.

Grening je priznao da snosi moralnu odgovornost za to što je radio u Aušvicu, koje je uključivalo slanje novčanica koje je pronašao u prtljagu Јevreja pripadnicima SS-a u Berlinu.

Izvor: SRNA