latinica  ћирилица
12/03/2018 |  20:09 ⇒ 21:04 | Autor: RTRS

Petnaest godina od ubistva Đinđića (VIDEO)

Povodom 15. godišnjice ubistva Zorana Đinđića, na mjestu atentata položeni su vijenci, a Vlada Srbije donijela je odluku da se obezbijedi 110.000 evra za izgradnju spomenika bivšem premijeru. Đinđićevo ime još je vrijedno na političkom tržištu, pa dio opozicije, koja je doživjela debakl na nedavnim izborima, poziva da se ponovo stane iza njegovog lika.
Brnabić i ministri odali poštu Đinđiću (foto:Tanjug, Zoran Žestić) -
Brnabić i ministri odali poštu Đinđiću (foto:Tanjug, Zoran Žestić)

Ispred Vlade Srbije gdje je ubijen, svakog 12. marta, aktuelni premijer i ministri odaju počast čovjeku za koga se kaže da je uveo demokratiju u Srbiju.

Ista slika je i kada su njegovi bivši saborci u pitanju, iako odavno dolaze u različitim kolonama i političkim dresovima.

Đinđić je bio prvi demokratski gradonačelnik Beograda i prvi demokratski premijer, istakli su predstavnici Demokratske stranke, mada njen osnivač sigurno ne bi bio srećan zbog rejtinga stranke koja je ispod cenzusa.

- Građani Beograda i Srbije će uvijek odavati počast i poštovanje Đinđiću, a naročito mi iz DS-a. On je uspostavio našu ideologiju i utvrdio put kojim dalje idemo - rekao je Zoran Alimpić, član Političkog savjeta Demokratske stranke Srbije.

Za povratak jake Demokratske stranke založio se bivši predsjednik Srbije Boris Tadić i pozvao stranke nastale iz DOS-a da se ujedine.

- Samo tako možemo da pobijedimo čudovište koje je stvorio Aleksandar Vučić - rekao je Tadić.

Strateg "Petog oktobra" i danas ima protivnike. Nekoliko tabli sa nazivima ulica, prefarbano je jutros jer nose njegovo ime, dok je danas restaurisan, isto tako, prekrečeni mural.

Vizionar i inicijator povezivanja sa Zapadom, ostaće upamćen po ideji o podjeli Kosova i kao nenadmašan govornik čiji su citati obavezni u rječniku današnjih političara.

Đinćić je ubijen 12. marta 2003. godine na ulazu u zgradu Vlade Srbije, a neposredni počinioci iz redova kriminalnog "zemunskog klana" i Јedinice za specijalne operacije su 2007. proglašeni krivim i osuđeni na ukupno 378 godina zatvora. Motiv, međutim, do dan-danas nije poznat.