latinica  ћирилица
13/03/2018 |  10:05 ⇒ 11:21 | Autor: SRNA

Bevanda: Reformski zahvati uglavnom u nadležnosti entiteta

Ministar finansija i trezora BiH Vjekoslav Bevanda izjavio je da program koji je potpisan sa Međunarodnim monetarnim fondom /MMF/ predviđa više reformskih zahvata u mnogim oblastima života, koji su uglavnom nadležnosti entiteta.
Vjekoslav Bevanda (Foto: sutra.ba) -
Vjekoslav Bevanda (Foto: sutra.ba)

"Više puta sam ponovio da je saradnja sa MMF-om važnija zbog reformi koje ćemo sprovesti, nego radi same uplate tranši kredita. Vjerujem da ćemo ovog puta biti ažurniji i da ćemo svi obaviti svoj dio posla kako bi aranžman bio nastavljen, a treća tranša isplaćena", rekao je Bevanda za "Glas Srpske".

On je istakao da nepostojanje parlamentarne većine na nivou BiH već duže vrijeme utiče na rad Savjeta ministara, jer se većina formira od slučaja do slučaja.

Na pitanje da li je usvajanje izmjena i dopuna Zakona o akcizama bio pogrešan korak, Bevanda je rekao da još nije čuo nijedan razložan argument protiv povećanja putarina koje će biti namjenski korišćene za izgradnju auto-puteva i puteva.

"To što neki koriste situaciju da ostvare ekstra profit i što su povećali cijene na pumpama 20 dana prije stupanja na snagu tog zakona nije nešto na šta smo mogli uticati, jer su tržište i formiranje cijena slobodni", naveo je Bevanda.

On je naglasio da se, nakon zastoja u investiranju zbog odgađanja usvajanja izmjena Zakona o akcizama, nastavljaju projekti koji su ranije dogovoreni, te podsjetio da je na čekanju bilo 600 miliona evra dogovorenih kreditnih aranžmana koje prate i grant sredstva.

Bevanda je za izmjene Izbornog zakona BiH rekao da nema drugog rješenja osim dogovora političkih aktera, ali i upozorio da "vrijeme curi".

On je podsjetio da nisu prošle predložene izmjene tog zakona i da se sada čekaju nova rješenja dva mjeseca pred raspisivanje izbora, kada je sve manje prostora za smiren i razložan dogovor.