latinica  ћирилица
13/03/2018 |  10:22 ⇒ 13:58 | Autor: RTRS

Ne postoji veliki entuzijazam kada je riječ o evropskom putu BiH

Predsjednik Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović ocijenila je da ne postoji veliki entuzijazam kada je u pitanju evropski put BiH, te napomenula da je Evropa danas opterećena nekim problemima kojih ranije nije bilo.
Željka Cvijanović - Foto: RTRS
Željka CvijanovićFoto: RTRS

"Definitivno ne postoji veliki entuzijazam ni kada je u pitanju Evropa, ni kad smo u pitanju mi", rekla je Cvijanovićeva za "Nezavisne novine".

Ona je istakla da EU jeste strateško i političko opredjelenje ove zemlje, te podsjetila da je u BiH mnogo godina bilo nemoguće ostvariti bilo kakav napredak, ali da su se stvari donekle popravile kada je usvojen mehanizam koodinacije.

Cvijanovićeva je dodala da se u BiH teško "malo više potruditi" na evropskom putu jer nisu riješena neka bazična pitanja, te da nije stvar u tome da li neko nešto želi, nego poštovanje onog što kaže Ustav.

"Što prije pogledamo istini u oči i utvrdimo šta su čije nadležnosti, prije ćemo rješiti ta pitanja", dodala je Cvijanovićeva.

Ona je sa žaljenjem konstatovala da se u ovoj godini neće napraviti neki iskorak u evrointegracijama jer je u pitanju izborna godina.

Na pitanje zašto je nezadovoljna radom srpskih predstavnika u zajedničkim organima BiH, premijer Srpske je ocijenila je da je njihovo djelovanje bilo štetno, često nezrelo, a često vođeno totalno besmislenim porivima.

"Prihvatali su kadrovska rješenja na uštrb srpskih pozicija, nastojali su staviti pravosuđe BiH u funkciju svojih političkih ciljeva kako bi progonili one koje oni nisu mogli pobijediti na izborima, blatitli su Republici Srpskoj po međunarodnim forumima, uspostavljali su tijela kojima se umanjivala ustavna pozicija institucija Srpske, uzurpirali su naša ovlaštenja, prvobitno su usvojili mehanizam koordinacije bez konsultacija sa institucijama Srpske", istakla je Cvijanovićeva.

Ona je dodala da su "držali pod blokadom blizu 750 miliona maraka namijenjenih građanima Republike Srpske, pričali su neistine u medijima, davali lažna obećanja poljoprivrednicima i još mnogo toga čime su pokazali da su se totalno odmetnuli od Srpske".

"Procesi koji se sada dešavaju u njihovom političkom bloku je cijena koju plaćaju", zaključila je Cvijanovićeva.

Komentarišući primjedbe da je protivzakonito da privatni partner "ubire ono što su javni prihodi" u projektu nabavke radara za potrebe MUP-a Srpske po sistemu javno-privatnog partnerstva, Cvijanovićeva je rekla da će se vidjeti na koji način će se praviti raspodjela, ali da bi taj projekat svakako trebalo da bude realizovan putem javno-privatnog partnerstva.

"Čujem opoziciju da bi bilo bolje da smo tih 12,5 miliona KM obezbijedili u budžetu ili se zadužili. Moram reći da to nije samo 12,5 miliona KM, tu ima niz aktivnosti, od održavanja uređaja i mreže do otklanjanja kvarova, zapošljavanja većeg broja ljudi na tim poslovima i slično", navela je Cvijanovićeva.

Ona je istakla da je cilj tog projekta postizanje veće bezbjednosti i da će MUP Srpske procjenjivati lokacije za radare.

"Njihov prioritetni cilj je da doprinesu bezbjednosti, a da će to onda imati efekte i na manju smrtnost, manje nesreća, a porodične traume da i ne spominjemo. Mi niti smo izmislili radare ni te kamere, ni javno i privatno partnerstvo. Rekla bih da smo mi tu čak u zaostatku u odnosu na EU i SAD. Vi danas u Americi ni stadion ne možete napraviti bez javno privatnog partnerstva", istakla je predsjednik Vlade Srpske.

Izvor: Srna