latinica  ћирилица
13/03/2018 |  11:28 ⇒ 15:38 | Autor: SRNA

Povećan priliv migranata alarmantan za sve, osim za Ministarstvo bezbjednosti

Šef Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Staša Košarac upozorio je da nadležno Ministarstvo bezbjednosti BiH ne preduzima nikakve korake kako bi učvrstilo granice zemlje i spriječilo sve izvjesniji masovni talas migranata iz rizičnih zemalja koji bi tokom proljeća i ljeta mogao ući u BiH.
Staša Košarac - Foto: RTRS
Staša KošaracFoto: RTRS

"Prema podacima kojima raspolažemo, a i prema izjavama migranata koje policija sve češće otkriva u opštinama istočne Hercegovine, kao i na području opština Foča i Višegrad, nekoliko hiljada migranata pokušaće ove godine da iz Grčke, preko Albanije i Crne Gore, uđe u BiH, koju vide kao zemlju koja nalošije čuva granicu i u koju je najlakše ući na njihovom putu ka zemljama Evropske unije", naglasio je Košarac u izjavi za Srnu.

Prema njegovim riječima, slučaj od prije tri dana, kada su u Višegradu otkrivena 42 migranta, svjedoči da je nova balkanska ruta preko Albanije i Crne Gore sve aktivnija i opasnija po BiH.

"Zvanični podaci Granične policije BiH i Službe za poslove sa strancima prema kojima je u prošloj godini za skoro 400 odsto povećan priliv migranata u BiH alarmantni su za sve, osim za Ministarstvo bezbjednosti i ministra Dragana Mektića, koji novac poreskih obveznika troši na skupo putovanje u Katar, a ne bavi se poslom za koji je nadležan", upozorio je Košarac.

On je dodao da Mektić ignoriše upozorenja policijskih službi i agencija koje djeluju pri Ministarstvu bezbjednosti o tome da BiH nema kapacitete za prihvat značajnijeg broja migranata, da se uslovi u Imigracionom centru u Trnovu svakog dana pogoršavaju i da nema dovoljno ljudi da kontrolišu nepristupačnu i poroznu granicu sa Crnom Gorom.

"Umjesto da radi na rješavanju tih gorućih pitanja, Mektić se, po nalozima Bakira Izetbegovića i Osmana Mehmedagića Osmice, utrkuje sa bošnjačkim političarima u blaćenju i lažnom kriminalizovanju institucija Republike Srpske. Istovremeno, to što nema dovoljno graničara, Mektiću ne smeta da vrata ministarstva otvori za masovno zapošljavanje stranačkih SDS i SDA kadrova po ugovoru o djelu", naglasio je Košarac.

On je dodao da je, uprkos jasnim upozorenjima revizora, samo u zadnja tri mjeseca po osnovu ugovora o djelu u Ministarstvo bezbjednosti zaposleno pet novih službenika, dok je do decembra prošle godine ugovor o djelu u Mektićevom mandatu imalo 11 službenika.

"Postoje informacije da će na čelo Odsjeka za borbu protiv terorizma u Ministarstvu bezbjednosti doći jedan vrlo problematičan i radikalno nastrojen bošnjački kadar. Takvima nije mjesto u tom odsjeku, posebno u trenutku kada nam prijeti talas migranata iz visoko rizičnih zemalja", zaključio je Košarac.