latinica  ћирилица
13/03/2018 |  12:36 | Autor: SRNA

Dukić: Cilj postaviti spomen-krst na Kazanima

Savez logoraša Republike Srpske zatražiće od kantonalnih vlasti u Sarajevu dozvolu za postavljanje spomen-krsta na Kazanima u znak sjećanja na sve stradale Srbe u ovom gradu u proteklom ratu, izjavio je predsjednik Saveza Branislav Dukić.
Branislav Dukić - Foto: SRNA
Branislav DukićFoto: SRNA

Povodom 22 godine od egzodusa sarajevskih Srba, Dukić je podsjetio da je u Federaciji BiH tokom proteklog rata bilo 536 logora za Srbe, od čega samo 126 u Sarajevu.

"Vlasti u Sarajevu nisu nam dozvolile postavljanje spomen-krsta na Zlatištu iznad Sarajeva, spomen-ploče u kasarni `Viktor Bubanj`, u Dobrovoljačkoj, kao i na mnogim drugim mjestima gdje su zvjerski mučeni i ubijani Srbi, ali nećemo odustati od namjere da postavimo spomen-krst na Kazanima", poručio je Dukić.

Egzodus Srba sa područja Sarajeva počeo je u decembru 1995. godine, a završen je početkom marta 1996. godine.

Oko 120.000 Srba iz Ilijaša, Vogošće, Hadžića, Ilidže, Rajlovca, Grbavice i dijela Starog grada napustili su vjekovna ognjišta i krenuli na prostor Republike Srpske.

Srpski borci u Sarajevu zaustavili su 36 ofanziva i odbranili svoje domove, a u toj odbrani poginulo je više od 7.000 vojnika i civila.