latinica  ћирилица
13/03/2018 |  13:18 ⇒ 13:31 | Autor: RTRS

Tešanović: O odluci Kluba Bošnjaka 21. marta

Vijeće naroda Republike Srpske razmatraće 21. marta odluku Kluba Bošnjaka o pokretanju procedure za zaštitu vitalnog nacionalnog interesa u vezi sa Zakonom o srednjem obrazovanju i vaspitanju Republike Srpske, rekla je predsjedavajuća Vijeća naroda Nada Tešanović.
Kolegijum Vijeća naroda - sjednica - Foto: SRNA
Kolegijum Vijeća naroda - sjednicaFoto: SRNA

Tešanovićeva je rekla novinarima da je na sjednici Kolegijuma Vijeća naroda u Banjaluci postignut dogovor o održavanju sjednice Vijeća naroda 21. marta u vezi sa ovim pitanjem.

Potpredsjedavajući Vijeća naroda iz reda bošnjačkog naroda Kemo Čamdžija podsjetio je da je Klub Bošnjaka 5. marta pokrenuo mehanizam za zaštitu vitalnog nacionalnog interesa na Zakon o srednjem obrazovanju i vaspitanju.

"Podnijeli smo tri amandmana. Prvi se odnosi na član devet, a u vezi je sa nazivom jezika konstitutivnih naroda, odnosno usklađivanjem takvih zakonskih rješenja u Federaciji BiH i Kantonu Sarajevo, dok se drugi i treći amandman odnose na konstituisanje i nacionalnu strukturu školskog savjeta i školskog odbora", pojasnio je Čamdžija.

Zahtjev deset delegata u Vijeću naroda Republike Srpske upućen Ustavnom sudu BiH za ocjenu ustavnosti Zakona o Danu Republike Srpske, Čamdžija
smatra opravdanim.

"U Narodnoj skupštini Republike Srpske smatraju da je Zakon o Danu Republike Srpske ustavan, odnosno da ovaj praznik nije vjerski, a smatra se državnim praznikom Republike Srpske. Sam način obrazloženja i odgovora iz Narodne skupštine će na neki način biti možda i dodatni dokaz i usmjerenje sudijama Ustavnog suda BiH da pravilnije shvate opravdan zahtjev Kluba Bošnjaka", rekao je Čamdžija.

Šef Kluba Srba u Vijeću naroda Republike Srpske Pero Petrović rekao je da je trebalo ranije da dobiju amandmane i obrazloženja Kluba Bošnjaka da bi se o njima mogli izjasniti, a ne na sjednici Kolegijuma Vijeća.

"Činjenica je da se nastavlja praksa pokretanja vitalnih nacionalnih interesa samo da bi se pokrenuli, a najvjerovatnije da je cilj svega toga osporavanje donošenja zakona u Republici Srpskoj", naveo je Petrović.

Komentarišući zahtjev deset delegata u Vijeću naroda Republike Srpske upućenog Ustavnom sudu BiH za ocjenu ustavnosti Zakona o Danu Republike Srpske, Petrović je rekao da je za srpski narod u Srpskoj završena priča o Danu Republike Srpske.

"Ustavni sud Republike Srpske o tome je dao mišljenje, kao i narod na referedumu koji je bio legalan. Za nas je 9. januar - Dan Republike Srpske", poručio je Petrović.

Izvor: Srna