latinica  ћирилица
13/03/2018 |  15:23 ⇒ 19:46 | Autor: RTRS

Mještani Bistrice strahuju od klizišta (VIDEO)

Naglo otapanje snijega pokrenulo je klizište u selu Bistrica kod Banjaluke.
Bistrica - Foto: RTRS
BistricaFoto: RTRS

Mještani, kažu, da u selu problem sa klizištem nisu imali više od 70 godina.

Klizište je najveći problem napravilo Radovanu Popoviću, kojem je presječen put do kuće. Muke Popovića tu ne prestaju, jer mu je kaže i štala ugrožena, koju je klizište pomjerilo za oko metar.

"Odjesklo me od kuće, ne mogu ništa. Žena, ja i dvoje djece, stara majka od 85 godina, svi smo u opsanosti. Ne znam šta da radim", priča Radovan.

Za imovinu strahuje i Vukan Popović kojem je klizište ugrozilo kuću i pomoćne objekte. Ako se ubrzo nešto ne uradi, kaže, kuću neće biti moguće spasiti.

"Pomijeraju se objekti, ide voće ide sve, srušilo živicu put. Ugrožena je ova kuća i ovaj pomoćni objekat, ako se bude širilo ide i ona kuća tamo", uplašeno komentariše Vukan.

Mještanima nadu, da će problem biti ubrzo riješen, ulijevaju mašine koje su već počele sanaciju. U gradskoj upravi poručuju da su se na području grada pojavila nova klizišta i da će se nakon procjene štete pristupiti saniranju.

Igor Radojičić gradonačelnik Banjaluke ističe da u ovom momentu mogu da rade procjenu samih klizišta, jer kada dođe do ovog period, kad se pokrenu klizipšta, treba procijeniti koliki je obim, kako bi se moglo pristupiti nekom obliku sanacije.

Stručnjaci iz Gradske uprave već su procijenili stanje klizišta u Bisatrici, za koji su izdali nalog za hitnu intervenciju.