latinica  ћирилица
13/03/2018 |  16:16 | Autor: RTRS

Pike bilježi jubilarni 100. nastup u evropskim takmičenjima

Barselona dočekuje Čelsi u osmini finala Lige šampiona u srijedu u 20:45 kada će Žerar Pike odigrati 100. meč na evropskoj sceni.
Žerar Pike (Foto:alo.rs) -
Žerar Pike (Foto:alo.rs)

Pike je u toku svoje karijere podigao ''ušati pehar'' četiri puta, jednom sa Mančester junajtedom pred sam odlazak u Kataloniju, a kasnije još tri puta sa Barselonom.

Centralni bek je prvu evropsku utakmicu odigrao 8. decembra pre 14 godina, kada su ''Crveni đavoli'' izgubili od Fenerbahčea 3:0. Španac je bio rezervista na tom meču i odigrao je preostalih 27 minuta.

U ''društvu velikih'' od aktivnih igrača su još i Đanluiđi Bufon, Iker Kasiljas, Serhijo Ramos, Andres Inijesta, Lionel Mesi, Kristijano Ronaldo, Zlatan Ibrahimović...

Za Barselonu je u najprestižnijem evropskom takmičenju odigrao 93 utakmice, na 90 je bio starter i odnio pobjedu čak 56 puta, a usput postigao i devet golova. Takođe ima i dva nastupa u Superkupu, odnosno dvije pobede.

Našao se u timu godine tri puta za redom 2010, 2011. i 2012. Neizostavan je dio Barsine postave, jedan od glavnih nosioca igre, uzor je mlađim selekcijama, oslonac je starijim saigračima i treneru.

Pike ima ugovor sa Barselonom do juna 2022. godine tako da ga svakako očekuje još dosta mečeva što na evropskim turnirima, što u domaćem prvenstvu, istoriju će pisati još neko vrijeme.

Izvor: B92