latinica  ћирилица
13/03/2018 |  18:27 ⇒ 20:46 | Autor: RTRS

PD Semberija uputila otvoreno pismo gradonačelniku Bijeljine (VIDEO)

Sindikalna organizacija Poljoprivrednog dobra Semberija uputila je otvoreno pismo gradonačelniku Bijeljine Mići Mićiću, u kojem ga optužuju da dezinformacijama u medijima o zemljištu koje koristi ovo dobro ugrožava njegovo poslovanje i sudbinu 150 radnika.
PD Semberija - Foto: RTRS
PD SemberijaFoto: RTRS

Јedno od otvorenih pitanja ove sindikalne organizacije je sudbina zakupa 240 hektara poljoprivrednog zemljišta u vlasništvu Vlade.

Opština je trebalo da raspiše javni poziv, ali je ova odluka skinuta sa dnevnog reda na posljednjoj sjednici gradske skupštine.

Predsjednik sindikalne organizacije PD "Semberija" odbio je da pojasni na koji način bijeljinski gradonačelnik ugrožava rad ovog poljoprivrednog giganta, kako su naveli u otvorenom pismu i kakva su njihova saznanja o ljudima bliskim gradonačelniku koji, kako navode sindikalci, 240 hektara obradivog zemljišta u svojini Republike Srpske, koriste bez naknade.

Gradonačelnik odgovara da je zemlja u vlasništvu Vlade Srpske i da s njom ne raspolaže lokalna zajednica.

"Da neko koristi tu zemlju, otkud ja znam, tuđa zemlja i neki moji miljenici, opet priča gluposti i laže. Ne znam uopšte, ne znam ko su ljudi – kako ja mogu nekom dati ili uzeti zemlju, koja se vodi na Ministartsvu poljopriivrede", objašnjava Mićić.

Međutim, zakup ovog zemljišta je, podsjećamo, bila vruća tema posljednje sjednice Skupštine grada Bijeljina, kada je sa dnevnog reda povučena odluka o raspisivanju javnog poziva o izdavanju u zakup, što je obaveza lokalne zajednice.

"Na prijedlog jednog broja ljudi, koji su juče bili kod mene i na kolegijumu gdje su utvrđene neke nepravilnosti, oko pravilnika koje je podržao ministar, gdje se ograničava ko je sa stručnom spremom, gdje prednost imaju neki ljudi. Јa sam odlučio da ne ide na dnevni red odluka o raspisivanju javnog poziva za dodjelu zemljišta poljoprivrdenicima iz razloga što hoću da utvrdim šta je prava istina", istakao je Mićić.

I opozicione stranke u Bijeljini prozvale su Gradsku uprava i Skupštinu grada Bijeljina da koče postupak i zloupotrebljavaju davanje u zakup pomenutog poljoprivrednog zemljišta.

 

Slaviša Cacanović iz Pokreta Uspješna Srpska kaže da su iza njega poljoprivredni proizvodjači, koji traže da se ta zemlja dodijeli po pravilima, Pravilnik je jasan, tu nema ni po babi ni po stričevima.

Nejasnoće oko Pravilnika gradonačelnik Mićić je definitivno razjasnio prije nekoliko dana tokom razgovora sa resornim ministrom o izgradanji nasipa na Drini, s obzirom da je u saopštenju Ministarstva navedeno da će Gradska uprava u Bijeljini u najskorije vrijeme raspisati javni poziv za dodjelu 234 hektara poljoprivrdenog zemljišta, što je Mićić i potvrdio i najavio usvajanje odluke na narednoj sjednici Gradske skupštine.

Ostaje nejasno šta je u svemu tome interes Poljoprivrednog dobra "Semberija" s obzirom da se dodjela ovog zemljišta ne odnosi na pravna lica nego, na poljoprivredne proizvođače.