latinica  ћирилица
13/03/2018 |  19:51 ⇒ 22:41 | Autor: RTRS

Moskva: London da prestane sa neargumentovanim optužbama prema Rusiji

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije uložilo je odlučan protest ambasadoru Velike Britanije zbog optužbi na račun Rusije u slučaju trovanja bivšeg pukovnika Obavještajne službe Sergeja Skripalja i njegove kćerke, u Solsberiju, navodi se u saopštenju Ministarstva.
MIP Rusije (foto:© Sputnik/ Natalья Seliverstova) -
MIP Rusije (foto:© Sputnik/ Natalья Seliverstova)

Ministarstvo nalašava da Moskva neće odgovarati na ultimatum Londona sve dok ruskoj strani ne budu dostavljeni uzorci hemijske supstance na koje se britanska istraga poziva i dok Velika Britanija ne počne da radi u skladu sa Konvencijom o zabrani hemijskog oružja, koja predviđa zajedničku istragu o incidentu, na šta je spremna zvanična Moskva“.

“Bez toga su sve izjave Londona besmislene. U ovoj situaciji polazimo od činjenice da incident predstavlja još jedan beskrupulozni pokušaj britanskih vlasti da diskredituju Rusiju. Nijedna pretnja sankcijama protiv Rusije u vezi sa trovanjem u Velikoj Britaniji neće ostati bez odgovora. Britanska strana treba toga da je svesna“, dodaje se u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova Rusije.

"Rusiju ne treba zaplašivati, to je postalo posebno jasno nakon nedavne poruke predsjednika Rusije Vladimira Putina saveznoj skupštini, izjavila je portparol Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova, u emisiji "60 minuta" na televiziji "Rusija 1".

"Sada, nakon ove jučerašnje predstave u parlamentu Velike Britanije, svima bi trebalo da bude jasno da nakon onoga što je govorio predsjednik (u nedavnom obraćanju), niko ne može da ode u parlament svoje zemlje i kaže: dajem Rusiji 24 sata. Kakav je to uopšte razgovor? Јer, još jednom govorim - radi se o Londonu, koji je glavni grad nuklearne sile. Kome oni daju 24 sata? Za šta daju 24 sata?", istakla je Zaharova.

Ona je dodala da britanska premijerka Tereza Mej ne raspolaže nikakvim činjenicama o umješanosti Rusije u trovanje bivšeg pukovnika Glavne obaveštajne uprave (GRU) Sergeja Skripalja.

"Niko ništa ne zna o otrovu, hajde da govorimo iskreno i objektivno, ni Tereza Mej, koja nema nikakve realne činjenice u rukama, nije jasno ko nju i kako informiše“, rekla je Zaharova.

Britanska strana nije upotrijebila nijedan međunarodni pravni mehanizam u istrazi o trovanju bivšeg pukovnika GRU Rusije, dodala je portparolka Ministarstva.

Komentarišući pozivanje britanskog ambasadora u Ministarstvo spoljnih poslova Rusije, ona je rekla da je ambasadoru rečeno da je nedopustiva izjava premijerke Tereze Mej.

"On nije pozvan ni na kakvo javno bičevanje. Postavljena su mu ista pitanja koja smo postavili u noti. Naravno, njemu je rečeno da su neprihvatljive izjave koje su juče date u Parlamentu Velike Britanije. Sa naše strane, bez obzira na čitavu ovu predstavu, na svu ovu histeriju, još postoji prijedlog o konkretnom radu na ovom slučaju, na ovom incidentu, kako ga oni zovu, uključujući i zato što je povrijeđena državljanka Rusije. Htjela bih da shvatim šta je sa njom", navela je Zaharova.

Ruska Ambasada saopštila je danas da je ozbiljno zabrinuta zbog informacija da bi Velika Britanija mogla da pokrene sajber napad protiv Rusije i apelovala je na London da pažljivo odmjeri posljedice takvog poteza.

Izvor: Agencije