latinica  ћирилица
13/03/2018 |  20:39 ⇒ 20:41 | Autor: RTRS

Na područjima koja kontroliše ISIL, najmanje 60 djece džihadista iz BiH

Prema podacima Ministarstva bezbjednosti BiH, dostupne obavještajne informacije ukazuju na to da se u redovima raznih radikalnih islamističkih grupa i organizacija na Bliskom istoku i dalje nalazi najmanje 108 državljana BiH, među kojima ima veliki broj djece.

Najmanje 54 državljanina BiH poginula su do sada u Siriji i Iraku boreći se u redovima tzv. Islamske države, saznaje "EuroBlic". Nakon što su pojedini portali objavili da su u Siriji usled napada drona nedavno poginuli zloglasni islamisti Ines Midžić iz Bihaća i Naser Arnaut iz Sarajeva, izvori "EuroBlica" iz bezbednosnih krugova otkrivaju da je poslije Midžićeve pogibije na teritoriji pod kontrolom ISIL - a ostalo da živi njegovo četvoro djece.

"U Siriju je od 2013. godine otišlo 29 bračnih parova iz BiH. Svi ti parovi uglavnom potiču iz vehabijskih komuna kao što su Ošve i Gornja Maoča. Među djecom koje su ti islamski fanatici poveli sa sobom u Siriju nalazile su se i bebe stare samo nekoliki mjeseci. Osim onih koji su kompletne porodice odveli da žive u Siriji, postoji i određeni broj onih koji su se tamo ponovo oženili i dobili novu djecu" - ističu izvori lista.

Izvori "EuroBlica" tvrde da je broj djece džihadista iz BiH u Siriji najmanje 60, kao i da je svojevrsni rekorder  izvjesni Muharem DŽinić iz vehabijske komune u Ošvama, koji je sa svojom šerijatskom suprugom u Siriju odveo i njihovo devetoro djece. Oviu izvori podsjećaju da su brojne strane TV stanice prije nekoliko godina objavile dokumentarac o više desetina bošnjačke djece koje su roditelji odveli u Siriju. Na snimcima se vide plavokosi mališani kako na bošnjačkom jeziku pozivaju muslimane iz BiH da se pridruže džihadu.

Stručnjak za bezbjednost, DŽevad Galijašević, tvrdi da se među radikalnim islamistima iz BiH posebno ističe nekadašnji vođa komune u Gornjoj Maoči Nusret Imamović koji je dogurao do šerijatskog vojnog sudije u Idlibu. Angažovan je u Al Nusra frontu, vojnom krilu Al Kaide. U Siriju je odveo i nekoliko svojih supruga i brojnu djecu iz tih brakova - kaže Galijašević.

Izvor: Blic