latinica  ћирилица
13/03/2018 |  20:41 ⇒ 20:41 | Autor: RTRS

Prijedor- Pokrenuta inicijativa za izgradnju hladnjače

Gradska uprava Prijedor pokrenula je inicijativu za izgradnju hladnjače za odlaganje sezonskog voća domaćih proizvođača, koji su zbog nedostatka prostora za odlaganje prethodnih godina gubili i do 50 odsto tržišne vrijednosti proizvoda.
Hladnjača, - Foto: RTRS
Hladnjača,Foto: RTRS

"Za izgradnju hladnjače kapaciteta 500 tona neophodno je izdvojiti i do milion KM, ali bi ona bila spas za nas voćare jer smo već godinama prinuđeni da domaće, kvalitetno voće, za bagatelu prodajemo prerađivačima", rekao je Srni predsjednik Upravnog odbora Poljoprivredne zadruge "Kooperativa" Prijedor Dalibor Јović.

On je naveo da bi hladnjača donijela višestruku korist - širenje proizvodnje, očuvanje kvaliteta proizvoda, kontinuirano snabdijevanje tržišta i višu cijenu proizvoda.

"Kada bismo imali tu hladnjaču, mogli bismo naše voće da čuvamo određeni period i samim tim bi dobili na cijeni proizvoda", istakao je Јović.

On je naglasio da bi na taj način Prijedor dobio veliki distributivni centar voća i povrća.

"Mi bismo automatski povećavali naše zasade jer bismo imali siguran plasman i siguran otkup", dodao je Јović.

Gradska uprava Prijedor traži način za finansiranje izgradnje hladnjače po principu javno-privatnog partnerstva, a voćari bi plaćali simbolične zakupnine.

Načelnik Odjeljenja za privredu i poljoprivredu grada Prijedor Rade Rosić izjavio je da se trenutno radi na definisanju mogućnosti za izgradnju hladnjače i modela upravljanja, nakon čega će biti određeni potencijalni izvori finansiranja.

Postoje najave da se, u saradnji sa distributivnim centrom voća i povrća iz Velike Gorice u Hrvatskoj, u Prijedoru priprema projekat prekogranične saradnje za naredni poziv trilateralnog programa u koji će biti uključene BiH, Hrvatska i Crna Gora.

Cilj je da putem ovog projekta bude aplicirano za dio sredstava za potrebe izgradnje hladnjače.

Izvor: SRNA