latinica  ћирилица
13/03/2018 |  21:45 ⇒ 14/03/2018 | 07:46 | Autor: RTRS

U Kostajnici vanredno; Vodostaji Sane u Prijedoru i Novom Gradu prestali da rastu! (VIDEO)

Besana noć je iza Prijedorčana koji žive uz nabujalu rijeku. Od zaplavljenih stotinjak domaćinstava u četiri prijedorska naselja, voda je ušla u desetak kuća.
Poplave - Foto: ilustracija
PoplaveFoto: ilustracija

Sve dežurne službe danonoćno su na terenu.

Nebojša Miljuš komandir Teritorijalne vatrogasne jedinice Prijedor kaže da je jedan dio nasipa propustio rijeku Sanu i imaju sada veću količinu vode koja prilazi objektima.

Upravo zbog toga, prijedorski vatrogasci su po prvi put upotrijebili i novu pumpu za ispumpavanje vode sa poplavljenog područja.

"Pumpa je počela raditi dvadeset do četiri, u četiri i deset ovo se nije vidjelo, evo ga sad oko tri centimetra je spala ova površina vode. To je dobro", naveo je Dušan Topola iz naselja Gomjenica. 

Naglo topljenje snijega pokrenulo je klizišta. Kontroli izmiče zemljište na Bukovoj Kosi kod Prijedora, nadomak kuće Pere Miočinovića.

"Spavam obučen. Svaki šum - skači. To je stara gradnja, stara kuća, ko zna koliko tu ima željeza", kaže Pero.

Zbog izlijevanja rijeke Sane, u prekidu je putna komunikacija između Prijedora i Bišćana. Vodostaj Sane za sada stagnira. Nakon ove situacije, jedno je sigurno, nova poplava prouzrokovaće značajnu štetu.

"Prije svega, riječ je o poljoprivrednom zemljištu i usjevima, koji moguće da su stradali, ali ono što ćemo sagledati kad se voda povuče, jer sada su nerealne procjene, jer sve ono što bismo rekli, ne bi bilo sa sigurnošću", naveo je Milenko Đaković gradonačelnik Prijedora.

Vodostaj Une u Kostajnici u blagom je opadanju. U naselju Tavija pokrenuto je klizište. Nerprospavana noć je i iza Kostajničana, gdje je nabujala rijeka ugrozila 11 domaćinstava.

Drago Bundalo, načelnik opštine Kostajnica ističe da su čitavu noć branili grad od poplava.

"Civilna zaštita, vatrogasci, komunalna preduzeća, posebno volonteri su se odazvali noćas. Vrećama smo obezbjeđivali kuće", navodi Bundalo.

Una u Kozarskoj Dubici stagnira. Osim dva zaplavljena domaćinstva u Vriocima i Komlencu, za sada nema opasnosti po objekte. Zbog urušavanja mosta u prekidu je putna dionica Kozarska Dubica – Moštanica.

Radenko Reljić, načelnik opštine Kozarska Dubica kaže da dolazi iz pravca Gradiške, i da je bilo prohodno.

"Sada odavde ne znam kud", rekao je Reljić.

Vodostaji za sada stagniraju i u Novom Gradu. Ugroženo je nekoliko domaćinstava u prigradskim naseljima, dok gradska zona nije u opasnosti. Ugrožena područja obezbijeđena su vrećama sa pijeskom.

Naglo topljenje snijega glavobolju je zadalo i mještanima Bistrice kod Banjaluke, gdje se pokrenulo klizište. Radovanu Popoviću presječen je put do kuće, a klizište je štalu pomjerilo za oko metar.

"Kući ne mogu da priđem, ne mogu ništa. Žena, ja i dvoje djece, stara majka 85 godina. Ne znam šta da radim, kud da idem", pita se Radovan.

Vukan Popović, takođe iz Bistrice kaže da se pomijeraju objekti, sve se pokrenulo, srušilo je živicu, put.

Nadležni iz Gradske uprave Banjaluka već su procijenili stanje klizišta u Bistrici, te izdali nalog za hitnu intervenciju.

Stanje u opštini Јezero je povoljnije. Vodostaj rječice Јošavke je u opadanju, a očekuje se i pad vodostaja rijeke Plive. Prema najavama iz Civilne zaštite, očekuje se blago povlačenje vode iz centra naselja.