latinica  ћирилица
14/03/2018 |  07:45 ⇒ 19:43 | Autor: RTRS

Vodostaji u blagom padu ili stagnaciji, stabilizuje se stanje (FOTO/VIDEO)

Vodostaji Une i Sane su blagom padu, ali postoji opasnost od klizišta na području Prijedora i Kostajnice. Magistralni put Kozarska Dubica-Kostajnica još je neprohodan.
Kozarska Dubica - poplave - Foto: RTRS
Kozarska Dubica - poplaveFoto: RTRS

Predsjednik Vatrogasnog saveza Republike Srpske Goran Stojaković rekao je danas Srni da se stabilizuje stanje u poplavama ugroženim područjima u Srpskoj, navodeći da su vodostaji rijeka u blagom padu ili u stagnaciji.

Naveo je da se to odnosi na vodostaje rijeka Sane i Une na području Prijedora, Novog Grada, Kostajnice i Kozarske Dubice, a da je situacija još pod kontrolom kada je riječ o savskom slivu.

"Tu više problema ima zbog podzemnih voda nego izlijevanja vodotokova. Ako u narednom periodu ne bude većih padavina, stanje će se za tri-četiri dana stabilizovati i doći će do pada vodostaja", rekao je Stojaković.

Iz poplavljenih kuća u sjeverozapadnom dijelu Srpske voda se povlači, ali velike probleme stvaraju klizišta na području prijedorske regije. I danas u ovom djelu Republike Srpske nekoliko putnih saobraćajnica nije prohodno.

Rijeka Sana u Prijedoru je blagom opadanju. Јoš je više od osamdeset objekata zaplavljeno. Iz deset poplavljenih domaćinstava voda se povlači, ali ne i problemi.

Kozarska Dubica - poplave

"Voda je bila u kući. Spavao sam u kolima dvije noći", rekao je Željko Јurić iz naselja Raškovac.

Sana je u Prijedoru niža za 30 centimetara. Međutim, put prema Bišćanima još je neprohodan. Nadležni su već spremni da preduzmu sve mjere, kako bi pomogli stanovništvu nakon povlačenja vode. 

"I gradonačelniku smo predložili da se donesu mjere koje idu u pravcu priprema sprovođenja mjera sanacije terena", izjavio je načelnik Odsjeka civilne zaštite grada Prijedora Dušan Vranješ.

Kostajnica - klizište

"Za sada još uvijek nemamo nekih značajnijih poziva. Biće ih vjerovatno kada se voda povuče, kada ostane u zaostalim dijelovima objekata. Tada ćemo vjerovatno imati pune ruke posla", naglasio je komandir TVЈ Prijedor Nebojša Miljuš.

Dok se Sana smiruje, klizišta na području Prijedora prouzrukuju probleme. Klizišta u Јelovcu i Bukovoj Kosi ugrozila su dva domaćinstva.

Kostajnica - klizište

U Kostajnici blagi pad Une, a domaćinstva u centru odbranjena su od vodene bujice. Najvići problem trenutno su tri klizišta. U ulici Mihajla Pupina oštećen je put, kao i u selu Mrakodol. Drugo klizište u ovom selu je u blizini jednog stambenog objekta.

Načelnik opštine Kostajnica Drago Bundalo zatražio je od predsjednika i Vlade Republike Srpske, te Republičke uprave civilne zaštite pomoć zbog situacije na području ove opštine koje su zadesile poplave i klizišta.

"Načelnik je danas uputio dopis u kojem je obrazložio situaciju na području opštine, te od najviših institucija Srpske zatražio pomoć", rekao je Srni portparol opštine Aleksandar Pašić.

Magistralni put Kozarska Dubica-Kostajnica još je neprohodan. U Kozarskoj Dubici zaplavljena su tri objekta, a zabilježena su klizišta. 

"U Dubici su se na dva mjesta pokrenula klizišta", istakao je načelnik opštine Radenko Reljić.

U Novom Grad u vodostaji Une i Sane su u opadanju. 

Put Kozarska Dubica - Kostajnica

U Kostajnici i Kozarskoj Dubici još su na snazi vanredne mjere odbrane od poplava dok je u Prijedoru i Novom Gradu i dalje stanje redovne odbrane od poplava.