latinica  ћирилица
14/03/2018 |  09:07 | Autor: RTRS

Solarna oluja stiže do Zemlje

Američka svemirska agencija NASA uočila je solarnu oluju koja se kreće prema Zemlji. Primijećene su dijve "solarne baklje" koje su eruptirale sa Sunca.
Sunce (ilustracija) -
Sunce (ilustracija)

Oluja će danas pogoditi Zemlju, što bi moglo da izazove probleme u radu satelita i snabdijevanju električnom energijom, piše britanski Miror.

Očekuje se i da će oluja dovesti i do pojave zadivljujućih prizora polarne svjetlosti, koje će imati prilike da vide stanovnici Škotske, sjevernog dijela Engleske i sjevera SAD.

Solarna oluja je nastala prošle nedjelje, poslije velike eksplozije u Sunčevoj atmosferi, poslije čega je "ispustila" baklje koje se kreću kroz svemir, ali i prema Zemlji.

Dolazak solarne oluje poklapa se sa formiranjem pukotina u Zemljinom magnetnom polju, koje se formiraju tokom ravnodnevnice 20. marta i 23. septembra svake godine. Te pukotine slabe prirodnu zaštitu naše planete od čestica koje mogu da izazovu probleme uređajima, kao što su GPS sistemi za navigaciju i radio signali.

NASA planira da tokom leta lansirati letjelicu "Parker Solar Prob" koja bi trebalo da se što je moguće više približi Suncu, sa ciljem da istraži Sunčevu atmosferu i eksplozije koje se događaju na njegovoj površini i koje stvaraju solarnu oluju.

Izvor: B92