latinica  ћирилица
14/03/2018 |  09:16 | Autor: SRNA

Čavara: SDA pravi paralelni sistem koji upravlja Federacijom

Predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara izjavio je da u ovom entitetu SDA pravi paralelni sistem koji upravlja Federacijom, a koji je izvan zakona.
Marinko Čavara (foto: oslobođenje.ba) -
Marinko Čavara (foto: oslobođenje.ba)

"Ako imate Federalnu televiziju koja radi mimo zakona i kojoj parlament 11 godina nije dao saglasnost na Statut, a radi prema Statutu koga je sama sebi napisala, onda je jasno šta se događa", rekao je Čavara.

On je dodao da problem postoji i u Federalnoj upravi policije, što govori da SDA, takvim djelovanjem uspostavlja dominaciju nad narodima koji žive u FBiH.

Prema njegovim riječima, SDA kontroliše i situaciju u Poreskoj upravi FBiH, Federalnoj upravi za inspekcijske poslove, Agenciji za državnu službu na nivou ovog entiteta, a pod uticajem ove stranke su i neke sudije i tužioci.

Čavara je ocijenio da se u FBiH nastoji izvršavati samo ono što odgovara SDA, a da je sve drugo na čekanju, te dodao da određeni zvaničnici i dalje žele da Hrvatima biraju predstavnike u vlasti, prenosi "Večernji list", izdanje za BiH.

On je ponovio da vlast u FBiH ne fukcioniše, te da je kriza u ovom entitetu posljedica brojnih problema koji se godinama gomilaju, ali da se nameće obaveza da se pregovara.

"Moja obaveza kao predsjednika FBiH je tražiti rješenja i načine kako obezbijediti da institucije funkcionišu, jer se evropski put mora nastaviti i ne smije biti trajnih zastoja", rekao je Čavara.