latinica  ћирилица
14/03/2018 |  11:23 | Autor: RTRS

Turska vojska do večeras preuzima kontrolu nad Afrinom?

Predsjednik Turske Redžep Tajip Erdogan je izjavio da se nada da će turska vojska sa svojim saveznicima do večeras preuzeti kontrolu nad sirijskim gradom Afrinom, prenijeli su turski mediji.
Redžep Tajip Erdogan - Foto: AP
Redžep Tajip ErdoganFoto: AP

On je lokalnim upravnicima u Ankari rekao da se evakuacija civila sprovodi automobilima posebnim koridorom, dok turske snage ostvaruju značajan napredak protiv kurdskih boraca u ofanzivi koja traje skoro dva mjeseca.

Iz Generalštaba turske vojske juče je saopšteno da su turske snage opkolile Afrin.

Erdogan je zaprijetio da će uskoro poraziti i militante u Iraku, nakon što je ministar spoljnih poslova Turske prošle sedmice izjavio da će Ankara i Bagdad izvršiti zajedničku vojnu ofanzivu protiv kurdskih militanata u Iraku, koja bi trebalo da počne u maju ove godine.

Avioni turske vojske često vrše napade protiv Radničke partije Kurdistana /PKK/, čiji su borci postavili kampove u planinskom dijelu sjevernog Iraka, u blizini granice sa Turskom.

Turske snage su operaciju "Maslinova grana" u Siriji započele 20. januara, kako bi sa svojih granica protjerali kurdske militante iz Narodne zaštitne jedinice /IPG/, za koju turske vlasti tvrde da je povezana sa "terorističkom PKK".

Izvor: SRNA