latinica  ћирилица
14/03/2018 |  11:46 | Autor: RTRS

Na zahtjev odbrane odgođen nastavak suđenja Mahmuljinu

Nastavak suđenja bivšem komandantu Trećeg korpusa takozvane Armije BiH Sakibu Mahmuljinu za zločine počinjene nad Srbima na području Zavidovića i Vozuće 1995. godine, odgođen je na zahtjev Mahmuljinove odbrane zbog sumnje u pristrasnost svjedoka.
Suđenje Sakibu Mahmuljinu - Foto: RTRS
Suđenje Sakibu MahmuljinuFoto: RTRS

Na današnjem ročištu trebalo je da bude saslušan vještak vojne struke Martin Frančešević, u čiju pristrasnost odbrana sumnja zbog saznanja da Tužilaštvo BiH protiv Frančeševića vodi istragu zbog zločina nad Srbima u Brčkom.

Mahmuljinov advokat Nermin Mulalić rekao je da je iz medija saznao da je na suđenju Elfeti Veseli i Sakibu Haliloviću za svirepo ubistvo dječaka Slobodana Stojanovića 1992. godine kod Zvornika, tužilac Tužilaštva BiH Miroslav Јanjić rekao da sumnja da je predloženi vještak odbrane Martin Frančešević pristrasan i da se protiv njega vodi istraga za ratne zločine protiv Srba na području Brčkog.

Mulalić je od Sudskog vijeća zatražio da današnje ročište bude odgođeno dok od Tužilaštva ne dobiju više podataka o istrazi protiv Frančeševića, nakon čega će, eventualno podnijeti zahtjev za njegovo izuzeće.

Tužilac Sedin Idrizović usprotivio se odlaganju ročišta jer, kako je naveo, Zakon o krivičnom postupku BiH jasno propisuje ko ne može biti vještak na sudu, te da Frančešević ne spada ni u jednu od tih kategorija.

Idrizović je pojasnio da je Frančeševića angažovao za vještaka, jer je tokom rata bio na "trećoj strani", te da nije znao da Tužilaštvo BiH protiv njega vodi istragu za ratne zločine nad Srbima u Brčkom.

Nakon što su saslušali argumantaciju odbrane i Tužilaštva, tročlano Sudsko vijeće, kojim predsjedava sudija Zoran Božić, donijelo je odluku da ročište bude odgođeno.

Božić je apelovao da odbrana dodatne informacije o Frančeševiću prikupi u razumnom vremenskom periodu jer je ne temelju njegovog vještačenja i podignuta optužnica protiv Mahmuljina.

Optužnica tereti Mahmuljina da, kao komandant Trećeg korpusa takozvane Armije BiH u čijem je sastavu djelovao i odred "El mudžahedin", ništa nije preduzeo da spriječi zločin pripadnika ovog odreda nad ratnim zarobljenicima i srpskim civilima tokom vojne akcije na širem području Zavidovića i Vozuće 1995. godine.

Prema navodima optužnice, pripadnici odreda "El mudžahidin" od 11. do 29. septembra ubili su 52 ratna zarobljenika.

Nastavak suđenja zakazan je za 21. mart.