latinica  ћирилица
14/03/2018 |  11:51 ⇒ 15:24 | Autor: RTRS

Uskoro akcioni plan zapošljavanja - cilj 16.000 novozaposlenih (VIDEO)

Projekat podrške zapošljavanja u Republici Srpskoj trebalo bi da podigne nivo razvoja privrede i zapošljavanje mladih i ljudi iznad 40 godina, rekao je resorni ministar Milenko Savanović na promociji ovog projekta.
Promocija zapošljavanja - Foto: RTRS
Promocija zapošljavanjaFoto: RTRS

Cilj je da mjerama aktivne politike na tržištu rada Vlada Srpske akcionim programima zapošljavanja pokuša da poveća broj zaposlenih u odnosu na nezaposlene. Za ovaj projekat, Svjetska banka je obezbijedila 50 miliona evra, od čega će Srpska dobiti 21 milion. Planirano je da za četiri godine bude zaposleno oko 16.000 ljudi.

"To je projekat na koji je išao zajam Svetske banke od 21 milion evra, odnosno oko 42 miliona maraka i on će četiri godine sukcesivno da se povlači. Isključivo će biti namjenski za plaćanje doprinosa i poreza za sve one poslodavce koji zaposle nove ljude evidentirane na Zavodu za zapošljavanje", dodao je Savanović.

Direktor Zavoda za zapošljavanje Republike Srpske Miroslav Vujičić rekao je da je izrada Akcionog plana pri kraju i dodao da se njegovo usvajanje može očekivati ove ili naredne nedjelje. 

"Zavod je pripremio naša sredstva u visini od 14 miliona maraka za ovu godinu i planira da zaposli četiri hiljade lica u 2018. godini. Ovaj projekat je jedan od sedam koje smo planirali u ovoj godini", istakao je Vujičić.

Ovo je samo jedan od mera na kojima Svjetska banka sarađuje sa Vladom Srpske, a sve u vidu podrške Vladinoj Reformskoj agendi 2015 - 2018, poručili su iz Svjetske banke. 

"Ovo je veoma važno za Svjetsku banku, jer je vezano za mjere promovisanja rada i zapošljavanja iz reformske Agende", zaključila je Mirej Ovadija iz Svjetske banke.