latinica  ћирилица
14/03/2018 |  12:37 | Autor: SRNA

Promocija Enciklopedije Srpske sutra u Beogradu

U Srpskoj akademiji nauka i umetnosti /SANU/ u Beogradu sutra će biti promovisan prvi tom Enciklopedije Republike Srpske, koji je lična karta i nezaobilazan priručnik sistematizovanog znanja iz raznovrsnih naučnih disciplina, kulture i umjetnosti.
Enciklopedija Republike Srpske - Foto: RTRS
Enciklopedija Republike SrpskeFoto: RTRS

Ovo djelo u izdanju Akademije nauka i umjetnosti Republike Srpske /ANURS/ biće predstavljeno u Svečanoj sali SANU u 12.00 časova pred brojnim akademicima, naučnim i kulturnim radnicima, te drugim javnim ličnostima iz Srpske i Srbije, najavljeno je iz ANURS.

Predviđeno je da se okupljenima obrati predsjednik SANU Vladimir Kostić, a Enciklopediju da promoviše predsjednik ANURS Rajko Kuzmanović, te drugi istaknuti akademici dvije naučne institucije.

Kuzmanović će govoriti o procesu nastajanja ovog leksikografskog djela i teškoćama sa kojima se ANURS susretala u sastavljanju i publikovanju Enciklopedije Srpske, koja će trajno doprinositi širenju znanja o Republici.

Prvi tom Enciklopedije Srpske beogradskoj publici je prvi put predstavljen na Međunarodnom sajmu knjiga u Beogradu, u oktobru prošle godine, kada je u konkurenciji 24 zemlje, među 1,1 milion naslova, dobila prvu nagradu.

U prvom tomu Enciklopedije, na 756 stranica, obuhvaćene su opštine i naseljena mjesta u Srpskoj, ali i opštine, odnosno dijelovi opština u Federaciji BiH sa pretežno srpskim stanovništvom, za koje su navedeni samo najvažniji podaci o stanovnicima, sakralnim objektima i drugo.

Enciklopedija sadrži podatke o značajnim ličnostima iz srpskog naroda iz BiH, kao i o pripadnicima drugih naroda koji su rođeni u Srpskoj, a ostavili su značajan trag svojim djelovanjem.

Predsjednik ANURS Rajko Kuzmanović izjavio je ranije da je u bazi podataka pohranjeno 11.100 jedinica koje mogu da budu finalizovane u nekim od narednih tomova.

On je najavio da će drugi tom Enciklopedije biti predstavljen na jesen naredne godine, s obzirom na to da se dovršava priprema materijala, a preostali tomovi biće štampani u narednih pet godina.