latinica  ћирилица
14/03/2018 |  14:17 ⇒ 21:12 | Autor: SRNA

Postignut sporazum o vlasničkom udjelu u Gas prometu (VIDEO)

Ministri energetike Repbulike Srpske Petar Đokić i Srbije Aleksandar Antić postigli su danas dogovor da Vlada Srbije uskoro razmotri prijedlog sporazuma između gasnih kompanija "Srbijagas" i "Gas promet Republike Srpske", koji će regulisati pitanje imovine "Srbijagasa" na prostoru Srpske.
Đokić i Antić - Foto: SRNA
Đokić i AntićFoto: SRNA

Ministar industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić izjavio je poslije sastanka kome su prisustvovali i direktori gasnih kompanija Srbije Dušan Bajatović i Srpske Milomir Draganić da je sporazum pravično razriješio pitanje vlasničkog udjela obje kompanije.

"Obje kompanije su unutra u određenim udjelima i na taj način može se pristupiti uređenju odnosa na gasnom tržištu BiH imajući u vidu da bi takvim sporazumom definitivno i `Gaspromet` bio drugačije legitimisan kao kompanija koja nastupa u gasnim aktivnostima na prostoru Republike Srpske odnosno u okviru gasnih aktivnosti u BiH", rekao je Đokić.

Prema njegovim riječima, danas je dogovoreno i da se iniciraju sastanci regulatora Srbije i Republike Srpske, koji bi trebalo da definišu pitanje naknada za promet gasa u okviru gasne infrastrukture na dijelu gasovoda koji povezuje Srbiju i Republiku Srpsku.

"Sada imamo situaciju da imamo obavezu da neki gasni operateri dva puta plaćaju te naknade i to je pitanje jedino moguće riješiti jasnim stavom oba regulatora i očekujemo da će uskoro imati mogućnost da se sastanu", rekao je Đokić.

On je poručio da Republika Srpska želi da radi na razvoju svog gasnog tržišta uz punu podršku Vlade Srbije i učešće "Srbijagasa", ističući da Srpska ima strategiju sektora energetike koja uključuje i gasifikaciju Republike Srpske.

"Smatramo da je to jedini i najbolji put kako bismo mogli da u narednim godinama intenziviramo aktivnosti oko izgradnje i gasovoda u Republici Srpskoj, odnosno gasifikacije većeg dijela Srpske imajući u vidu da je gas energent budućnosti", rekao je Đokić.

On je naveo da je na sastanku bilo riječi i o zajedničkim projektima gradnje novih hidroelektrana na Drini, dogovorenim na zajedničkom Energetskom komitetu Srbije i Republike Srpske, ističući da su oni ne samo ekonomski isplativi, nego i doprinose čvršćem povezivanju Srbije i Srpske.

Đokić je istakao i da Republika Srpska intenzivno radi na projektu hidroelektrane "Buk Bijela", čija će gradnja početi sredinom ove godine, ali da priprema i druge energetske objekte i iskreno želi da sa Srbijom bude partner u njihovoj realizaciji.

Ministar rudarstva i energetike Srbije Aleksandar Antić rekao je da se Vlada Republike Srpske saglasila sa potpisivanjem sporazuma koji će regulisati odnose i vlasničku strukturu u okviru "Gasprometa" između Republike Srpske i Јavnog preduzeća "Srbijagasa".

"Informisani smo da su dve kompanije usaglasile te odnose, da je Vlada Republike Srpske dala saglasnost na potpisivanje takvog sporazuma i Vlada Srbije će u narednih nekoliko nedelja razmotriti to pitanje, što je preduslov za potpisivanje ugovora", dodao je Antić.

On je naveo da je danas razgovarano i o energetskim projektima "Srbijagasa" - gasnoj interkonekciji sa Bugarskom, proširenju gasnog skladišta "Banatski dvor" i projektu novog gasnog transportnog sistema od granice sa Bugarskom prema granici sa Mađarskom koji bi obezbijedio tranzit većih količina gasa kroz Srbiju, kao i implikacijama na Republiku Srpsku.

"Sve to stvara dodatnu energetsku sigurnost i za Srbiju i za Srpsku, naravno i BiH, a omogućiće potpuno razvijanje gasnog tržišta i značajno povećanje potrošnje gasa u Republici Srpskoj. U svim planovima postoji značajan segment pažnje koji je usmeren prema Srpskoj i jačanju kapaciteta prema Republici Srpskoj", rekao je Antić.

On je istakao da Republika Srpska ima veoma ambiciozne planove za razvoj gasnog sistema koje podrazumijevaju povećanje isporuka gasa iz Srbije.

"Zajedničke procjene su da će u narednom periodu biti potrebno povećanje kapaciteta za isporuku gasa iz Srbije na 600 miliona metara kubnih na godišnjem nivou, uz opciju da se to poveća i na 800 miliona metara kubnih za Republiku Srpsku", rekao je Antić.

Republika Srpska sada preuzima iz Srbije oko 70 miliona metara kubnih gasa na godišnjem nivou, a za cijelu BiH iz Srbije se, preko Srpske, preuzima oko 250 miliona metara kubnih gasa.