latinica  ћирилица
14/03/2018 |  15:15 ⇒ 18:56 | Autor: RTRS

Topli martovski dani izmamili poljoprivrednike na njive (VIDEO)

I dok voćari nastoje da srede stanje u zasadima, povrtari koriste tople martovske dane da bi ranije proizvedenu rasadu, koja već neko vrijeme čeka na iznošenje, rasadili na prethodno spremne parcele.
Poljoprivrednici - Foto: RTRS
PoljoprivredniciFoto: RTRS

Struka savjetuje da prije rasađivanja provjere temperaturu zemljišta, jer je puno vlage.

Poljoprivrednici u Semberiji uspjeli su da zagriju plastenike do optimalnih temperatura tokom velikih minusa, koji su bili proteklih sedmica.

Goran Simić iz Velike Obarske zasadio je kupus u plastenicima.

"Presađivanje smo izvršili nešto kasnije, sačekali smo da prođu oni veliki minusi. Sada nastavljamo da prihranjujemo  sistemom kap po kap, kaže Simić''. 

Agronom Vanja Majstorović ističe da čak ni niske temperaturte nisu bile problem u odnosu na ove tmurne i oblačne dane kada biljka dolazi u neko stanje mirovanja i pokušava da preživi.

"Krastavac je najosjetljiviji, jer je izrazito toploljubiva biljka, pregledom na terenu utvrdila sam da paprika bolje podnosi ove vremenske prilike", objašnjava Majstorovićeva.

U danima kada je nakon veoma niskih temperatura uslijedilo naglo otopljavanje, stručnjaci savjetuju pripremu biljaka različitim prihranama.

"Moguće da će doći do kašnjenja u iznošenju kultura iz razloga što je zemljište prezasićeno vlagom. Neki još nisu uspjeli da spreme parcele za plastenike, neki su uspjeli da stave cijevi. Sad treba da postave najlone'', kaže Majstorovićeva.

Što se tiče strnih žita, ističe da se dobro razvijaju. Na rijetkim parcelama se može naći bolest. Oštećenja usjevima su uglavnom od mraza.

Poljoprivrednik Dragan Simić navodi da je u januaru kad je bilo lijepo vrijeme, bacao prihranu, prvo ureu, a sada kan.

Proljećnom sjetvom u Semberiji biće obuhvaćeno više od 28.000 hektara oranica, što je u odnosu na prethodnu godinu manje za oko sedam odsto, usljed povećanih površina pod jesenjim kulturama.