latinica  ћирилица
14/03/2018 |  15:16 ⇒ 21:12 | Autor: SRNA

Đokić-Popović: Treba iskoristiti mogućnost ogromnog ruskog tržišta

Ministar za inovacije i tehnološki razvoj Srbije Nenad Popović i ministar industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić posjetili su danas štand Privredne komore Srpske u oviru izložbe "Ekspo Rusija-Srbija 2018" u Beogradu i poručili da ogromno rusko tržište daje velike mogućnosti za plasman proizvoda Srbije i Srpske, što treba iskoristiti.
Beograd- Đokić i Popović posjetili štand Privredne komore Srpske - Foto: SRNA
Beograd- Đokić i Popović posjetili štand Privredne komore SrpskeFoto: SRNA

Popović je istakao da ova izložba nudi mogućnost da se pokaže šta to Srpska nudi.

- Republika Srpska je naša Republika. Najvažnije je da potencijal malog i srednjeg biznisa ima mogućnost da pokaže ovde šta se sve proizvodi i u Republici Srpskoj i Srbiji i da iskoristimo ogromno rusko tržište da plasiramo proizvode - rekao je Popović novinarima iz Srpske u Beogradu.

On je naglasio da je siguran da je izvoz prehrambenih proizvoda velika šansa.

- Siguran sam da i iz Republike Srpske, evo sada smo baš razgovarali sa ministrom Đokićem, postoji jedna niša prehrambenih proizvoda koja sigurno može da se izvozi, ne samo u Sankt Peterburg i u Moskvu, nego u ruske regione, gdje se veliki dio uvozi iz EU, Afrike, Azije, a Republika Srpska još nije prisutna u tom segmentu - rekao je Popović.

Prema njegovim riječima, treba iskoristiti potencijal, prisustvo ministra Đokića na izložbi, kao i odlične odnose koje predsjednik Srpske Milorad Dodik ima sa rukovodstvom Rusije, da i mali i srednji biznisi iz Srpske krenu ka ovom zahtjevnom, ali Srbima vrlo naklonjenom ruskom tržištu.

- Želim svima da uspostave dobre odnose i sa moje strane, kao član Mješovite srpsko-ruske komisije koji je spreman da pomogne svim privrednicima iz Srpske - rekao je Popović.

Ministar industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić ukazao je da je za Srpsku predstavljanje na izložbi "Ekspo Rusija-Srbija 2018" značajnije tim više što se odnosi sa Ruskom Federacijom stalno razvijaju i imaju tendenciju rasta, kako u sferi ekonomskih odnosa, tako i u sferi političkih odnosa.

- Nama je cilj da to unaprijedimo u narednim godinama i putem ove izložbe Republika Srpska jasno pokazuje svoju orijentaciju ka svestranoj saradnji. Imamo ekonomsku saradnju i ona je u ovom momentu pozitivnija u korist ruske strane u pogledu trgovinske razmjene vrijednosti. Daleko više uvozimo nego što izvozimo, ali je rusko tržište spremno da prihvati brojne proizvode iz Srpske i da povećamo razmjenu na način da se ona tu negdje ujednači u pogledu uvoza i izvoza - rekao je Đokić.

On je naglasio da je zainteresovanost za saradnju obostrana.

Đokić je ovom prilikom najavio da će Srpska do kraja aprila potpisati bilateralni sporazum sa ruskom oblašću Nižnji Novgorod, te da će to otvoriti mogućnosti za saradnju i podsjetio da su ti sporazumi ranije potpisani za oblastima Sankt Peterburg i Moskva.

On je ukazao i da će početkom aprila Srpska imati završne razgovore sa ruskom kompanijom OVK i da će zaključiti ugovor o remontu helikopterskih motora i steći neophodnu licencu, što će biti od velikog značaja za Vazduhoplovni zavod Orao u pogledu njegovog daljeg razvoja.

- Pregovaramo intenzivno sa Vladom Srbije da se Orao vlasnički transformiše, da Vlada Srbije ili adekvatna kompanija stekne vlasništvo, ali je za nas najznačajnije da on ostane u svojim kapacitetima jer će na taj način dobiti razvojnu šansu i Orao i Republika Srpska - rekao je Đokić.

Đokić smatra da treba pojačati napore u oblasti prehrambene industrije i konstatovao da je to velika šansa za Srpsku na ruskom tržištu.

- Na nama je da se bolje organizujemo, da organizujemo proizvodnju koja će biti veća po obimu, jer je rusko tržište ogromno. Nama treba bolja organizacija, više proizvoda, a Rusija je spremna da to prihvati. Takođe, možemo biti važan most evropskim kompanijama koje žele saradnju sa Rusijom, a taj most treba na najbolji način iskoristiti - zaključio je Đokić.