latinica  ћирилица
14/03/2018 |  15:28 ⇒ 15:35 | Autor: RTRS

Bjelogrlić: Osnovati filmski centar Srpske

Srpski glumac i režiser Dragan Bjelogrlić ocijenio je da je neophodno formiranje jasnog kulturnog prostora Republike Srpske sa centrom u Banjaluci, te istakao da bi tome značajno doprinijelo da se osnuje filmski centar Srpske.
Dragan Bjelogrlić na javnoj tribini pokreta Pozitivne snage Srpske, u Banjaluci - Foto: SRNA
Dragan Bjelogrlić na javnoj tribini pokreta Pozitivne snage Srpske, u BanjaluciFoto: SRNA

Bjelogrić je napomenuo da bi to bila institucija koja bi finansirala kinematografiju Republike Srpske, koja ima veliki potencijal, te da je sebi dao zadatak da u narednom periodu ostvari tu inicijativu.

- Već 20 godina imate Fakultet dramskih umjetnosti, koji školuje kadrove koji nemaju posla. Potrebno je to sistemski urediti, jer postoji logistika, kao i volja ljudi iz filmskog centra Srbije da dođu ovdje i pomognu da se ta institucija osnuje - rekao je Bjelogrlić u Banjaluci, uoči javne tribine koju je organizovao pokret Pozitivne snage Srpske.

On je dodao da je potrebno raditi i na razvoju muzičke i književne scene, jer je očuvanje kulturnog identiteta jedan od načina da narod bude prepoznat i da mladi ne odlaze sa ovih prostora.

Bjelogrlić kaže da je srpski narod uvijek u određenoj mjeri okrenut ka očuvanju svoje kulture i istorije, ali da, s obzirom na to kakvu istoriju i nasljeđe ima, nije urađeno dovoljno u tom pravcu.

- Danas se na svoju istoriju možete vraćati na različite načine, a jedan primjer je i serija "Senke nad Balkanom" koja je na drugačiji način ušla među ljude i zainteresovala ih za mnoge istorijske događaje i ličnosti o kojima nisu ništa znali - rekao je Bjelogrlić.

Istoričar Predrag Marković istakao je značaj Banjaluke "kao zapadne prestonice srpskog naroda".

- Možemo da se kulturno ujedinimo i imamo zajedničke kulturne i obrazovne projekte, bez obzira na diktat velikih sila. Ne znamo da li ćemo i kada moći da živimo u istoj državi, ali zato možemo imati zajedničku kulturu - rekao je Marković.

Predstavnik Pozitivnih snaga Srpske Dalibor Račić rekao je da Pokret ima u planu da studentima predstavi još značajnh poznatih ličnosti iz različitih oblasti, koji imaju bogato iskustvo.

- Cilj nam je da kod mladih probudimo pozitivnu energiju i potencijalnu snagu koja može donijeti promjene. Ova zemlja, uz bogatu istoriju i tradiciju, ima perspektivu - naglasio je Račić.

Izvor: SRNA