latinica  ћирилица
14/03/2018 |  16:45 ⇒ 16:46 | Autor: RTRS

Đorđu Nešiću dodijeljena Disova nagrada

Disova nagrada za 2018. godinu dodijeljena je Đorđu Nešiću, jednom od najboljih savremenih srpskih pjesnika. Do sada je objavio osam knjiga i dobio visoka književna priznanja - Brankova nagrada, Plaketa Sarajevskih večeri poezije, nagrada "Laza Kostić", Žička hrisovulja, Zmajeva nagrada.
Knjiga - Foto: RTRS
KnjigaFoto: RTRS

Živeći u specifičnim okolnostima i oslanjajući se na srpsku književnost od baroka do danas, Đorđe Nešić je postao pjesnik koji u pravom smislu riječi izražava sve dimenzije nacionalne sudbine.

Iako je u prvim knjigama bio blizak neoavangardnom pjesničkom izrazu, Nešić je 1995. godine napravio poetički zaokret, okrenuvši se tradicionalnim pjesničkim oblicima i tematici koja je najpodesnija da izrazi jednu apartnu i egzistencijalnu i kolektivnu poziciju, navodi se u saopštenju žirija.

Njegovo mjesto u savremenoj srpskoj književnosti je, po mišljenju žirija Disove nagrade, utoliko osobeno što je on možda jedini uspio da u pjesničkoj formi izrazi osnovne društveno-istorijske okolnosti u kojima se našao srpski narod izvan svoje matične države.

Đorđe Nešić (Bijelo Brdo, 1957) diplomirao je na Filološkom fakultetu u Beogradu. Član je Odbora SANU za dinamiku klimatskog sistema Zemlje i djelo Milutina Milankovića. Živi u Bijelom Brdu i Somboru.

Prva Nešićeva knjiga "Crv sumnje u jabuci razdora" objavljena je 1985. godine. Do sada je objavio osam knjiga pjesama i ušao u red najboljih savremenih srpskih pjesnika.

Izvor: Agencije