latinica  ћирилица
14/03/2018 |  17:35 | Autor: RTRS

Tivat: Sabor srpskog monaštva

U Manastiru Svetih arhangela na Miholjskoj Prevlaci kod Tivta danas je održano bratsko sabranje muškog monaštva Mitropolije crnogorsko-primorske, kojem je prethodila Sveta arhijerejska liturgija koju je služio mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije.
Njegovo visokopreosveštenstvo mitropolit crnogorsko-primorski Amfilofije - Foto: SRNA
Njegovo visokopreosveštenstvo mitropolit crnogorsko-primorski AmfilofijeFoto: SRNA

Molitveno je učestvovao i episkop pološko-kumanovski Pravoslavne ohridske arhiepiskopije Јoakim, navodi se na sajtu Mitropolije crnogorsko-primorske.

Mitropolit Amfilohije je izrazio nadu da će ova svetinja ponovo biti obnovljena da bi se i Srbi obnavljali i Svetim Duhom na kome je ona utemeljena, kao i na temeljima moštiju drevnog hrišćanskog mučenika koji je pronađen ovdje u najstarijem hramu iz 4. vijeka.

"Na tom mučeničkom temelju utemeljena je ova obitelj koja se na osnovu njega razvijala, rasla ponovo u 6. vijeku i sve do 9. vijeka u vrijeme monaha Svetog Benedikta Nursijskog, pa onda redom poslije toga obnavljana od Svetog Save, Svetog Ilariona, prvog zetskog episkopa, i sve tako do 15. vijeka kada je bezbožna sila srušila ovu građevinu spolja", rekao je vladika Amfilohije.

Izvor: SRNA