latinica  ћирилица
14/03/2018 |  17:58 ⇒ 17:59 | Autor: RTRS

Kolinda, zbog ustaša, ponovo u sukobu sa Јevrejima

Izjave hrvatske predsjednice Kolinde Grabar Kitarović u Argentini o položaju Hrvata u Јugoslaviji naišle su na oštre reakcije.
Objavljena fotografija Kitarovićeve sa ustaškom zastavom (Foto: Facebook/Tihomir Janjicek) -
Objavljena fotografija Kitarovićeve sa ustaškom zastavom (Foto: Facebook/Tihomir Janjicek)

Ona je prilikom preuzimanja povelje "Visoko uvažene gošće Buenos Ajresa", rekla da su "Hrvati u Argentini dijelili sudbinu svoga naroda i za vrijeme trajanja bivšeg jugoslovenskog komunističkog režima, kojem je smetalo svako isticanje nacionalnog imena, hrvatske zastave i grba ili ispovedanje vere".

Kitarovićeva je dodala i da su "poslije Drugog svjetskog rata mnogi Hrvati upravo u Argentini tražili i našli prostor slobode, u kojemu su mogli svedočiti svoje domoljublje i isticati opravdane zahteve za slobodom hrvatskog naroda i domovine".

Ta njena izjava je izazvala oštre kritike dijela domaće javnosti, a reagovao je i Centar Simon Vizental iz Јerusalima koji se bavi lovom na naciste. Centar je istakao da je Grabar-Kitarović dala takvu izjavu "nezavisno od činjenice da su među tim imigrantima bili i brojni ustaški ratni zločinci".

"Izjave predsednice Grabar-Kitarović pravdaju neke od najgorih zločinaca iz Drugog svjetskog rata. Јedino je pitanje potiče li njena izjava iz divljenja ustašama ili iz neznanja o njihovom bijegu posle rata", naveo je u pismu kabinetu hrvatske predsjednice direktor Centra, Efraim Zurof.

On je nabrojao ko je sve od ustaških čelnika poslije Drugog svjetskog rata pobjegao u Argentinu, i navodi ustaškog poglavnika Antu Pavelića, šefa ustaške tajne policije Eugena Dida Kvaternika i zapovjednika jasenovačkog logora Dinka Šakića.

Predsjednica Hrvatske je odbacila, kako je navela, zlonamjerna tumačenja njene izjave iz govora Hrvatima u Argentini.

Izvor: B92