latinica  ћирилица
16/03/2018 |  18:53 ⇒ 20:52 | Autor: RTRS

Ima li opasnosti od širenja epidemije morbila? (VIDEO)

Nema novih slučajeva oboljelih od morbila u Istočnom Sarajevu, ali su epidemiološke mjere i dalje na snazi, jer u kontaktu sa oboljelim bile su osobe koje nisu vakcinisane. Iz Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske upozoravaju da se virus širi onda kada bolest nije klinički vidljiva, te apeluju na roditelje da ne nasjedaju na neistine o štetnim posljedicama vakcina i poštuju kalendar vakcinacija.
Male boginje (ilustracija) -
Male boginje (ilustracija)

Od četiri osobe kojima je potvrđena dijagnoza morbila, na bolničkom liječenju zadržana je jedna pacijentkinja, jer pripada rizičnoj grupi nepotpuno vakcinisanih tokom devedesetih godina prošlog vijeka.

- S obzirom da nije došlo do komplikacija, a to su najčešće upale pluća i moždane ovojnice, pacjenti su pušteni kući nakon nekoliko dana praćenja - kaže dr Žanka Eranović, infektolog Bolnice u Istočnom Sarajevu.

U sredinama u kojima postoji značajan broj nevakcinisane ili nepotpuno vakcinisane populacije, rizik od izbijanja epidemije veoma je visok, upozoravaju iz Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske.

- Epidemija se prijavljuje nakon dva ili više povezanih oboljenja. Morbili, ospice ili male boginje su veoma zarazno virusno oboljenje iz grupe osipnih groznica koje uglavnom pogađa djecu, tako da jedno oboljelo djete može zaraziti petnaestoro i više, osjetljive, nevakcinisane djece - ističe Milka Mrđa, portparol Instituta.

Stoga su i u obrazovnim ustanovama u Istočnom Sarajevu preduzete mjere po preporukama Instituta, tim prije što je među oboljelim i vaspitačica iz jedne od predškolskih ustanova.

Ipak, mjesta za paniku nema, tim prije što se broj oboljelih u Istočnom Sarajevu ne povećava, a ni dječije zarazne bolesti za ljekare nisu bauk. Oboljenja kod odraslih nose veći rizik. Stoga ljekari imaju jednostavan savjet roditeljima- da ne nasjedaju na propagandu o štetnosti vakcina prikupljenu iz nepouzdanih izvora na internetu i osiguraju zdravlje svom potomstvu.