latinica  ћирилица
23/03/2018 |  18:44 ⇒ 20:43 | Autor: RTRS

Zaključci RAK-a bez podrške učesnika Okruglog stola o digitalizaciji

Zaključke koje je Regulatorna agencija za komunikacije BiH donijela nakon Okruglog stola o digitalizaciji održanog prije dvije sedmice, nije podržao nijedan od učesnika.

RAK je, između ostalog, predložio pokretanje procedure izbora operatera za Multipleks C, čime bi se, tvrde, stvorile pretpostavke za opstanak komercijalnih TV stanica u BiH. Ova odluka išla bi na štetu javnih servisa i komercijalnih televizija.
Zaključci RAK-a:

1.Da se Agencija obrati nadležnim institucijama radi pokretanja procedure izbora operatera Multipleksa C.

2.Da Agencija uputi prijedlog nadležnim institucijama da donesu Odluku o gašenju analognog signala u BiH.

3.Da Parlamentarna skupština BiH naloži Odboru javnog RTV sistema da ispoštuje Odluku Savjeta ministara i formira tijelo koje će upravljati opremom za digitalizaciju

 Ovo su samo tri od šest zaključaka RAK-a, koji su sporni učesnicima Okruglog stola "Prelazak sa analognog na digitalno zemaljsko emitovanje" - javnim emiterima, komercijalnim televizijama i telekomunikacionim operaterima. U ITK Asocijaciji smatraju da navedene zaključke treba potpuno izostaviti jer, tvrde, ne odražavaju mišljenje većine učesnika. Predlažu da se ostala tri zaključka preformulišu. Formiranje Multipleksa C nije neophodno, jer je multipleks A, kaže, čak 90 odsto neiskorišćen.

- Јoš jedan od razloga što smo protiv Multipleksa C je strah TV stanica da će cijena ulaska u Multipleks C biti daleko veći od kompletnog budžeta koji smo u stanju da ostvarimo kao privredni subjekat. Mislimo da bi to značilo gašenje svih regionalnih i lokalnih stanica, ali i onih koji pokrivaju cijelo područje BiH - kaže Mirko Despić, član Odbora Asocijacije komercijalnih medija u BiH.

Pokretanje procedure za raspisivanje tendera za Multipleks C, čime bi se uveo novi privatni operater, bio je suštinski povod da se organizuje Okrugli sto, smatraju u Upravnom odboru Radio-televizije Republike Srpske. Taj zaključak je, kažu, i najapsurdniji.

- To je namjera da se objedine privatni operateri u BiH i da se tako dovede u ekonomsko težak položaj javni servisi - poručio je Slobodan Bošković, predsjednik Upravnog odbora Radio-televizije Republike Srpske.

Da bi RAK mogao da pokrene ovu proceduru, neophodno je da izradi Ekonomsko-tehnološku analizu, što još nije slučaj, kaže Bošković.

Tako je, poručuje, ovaj zaključak suprotan zakonu o komunikacijama. Ističe da javni servisi mogu da prihvate samo dva predložena zaključka, pod uslovom da se formulišu drugačije.

Smatraju da je najbrži način da se reguliše dalji proces digitalnog emitovanja da Savjet ministara, što prije, donese politiku sektora emitovanja.

- Prihvatamo i ovaj šest, ali da se preformuliše da je obaveza RAK-a da uradi Ekonomsko-tehnološku analizu tržišta emitovanja u BiH na osnovu koje se i reguliše to tržište, dakle i Multipleks A i B i C - zaključio je Bošković.

S obzirom da RAK još nije izradio ovu Analizu, regulisanje tržišta u BiH sprovodi praktično neregularno, zaključuje Bošković.

Podsjetimo, prema Odluci o načinu korišćenja multipleksa A i BE, koju je usvojio Savjet ministara, Јavni radio-televizijski servisi su dužni da omoguće digitalno zemaljsko emitovanje televizijskih programa ostalim RTV stanicama, u okvirima raspoloživih kapaciteta Multipleksa A i B.