latinica  ћирилица
27/03/2018 |  16:50 ⇒ 16:52 | Autor: SRNA

Ist.Sarajevo- Kultura da bude u centru pažnje

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva Nenad Vuković čestitao je danas Forum teatru 27. mart - Svjetski dan pozorišta, ističući da kultura mora da bude u centru pažnje ako Istočno Sarajevo želi da bude pravi grad.
Istočno Sarajevo- Lut fest - Foto: SRNA
Istočno Sarajevo- Lut festFoto: SRNA

Vuković je čestitao i svim pojedincima koji nastoje da, profesionalno ili amaterski, pozorišnu umjetnost i kulturu približe građanima, ne samo na ovom području, nego i širom Republike Srpske.

"Mislim da nam je jedan od najvažnijih zadataka u narednom periodu da u oblasti kulture na području grada učinimo korak više i podržimo njen razvoj. Mislim da smo u prethodnom periodu u Istočnom Sarajevu mnogo učinili na tom planu", rekao je Vuković Srni.

On ističe da postoji mali zastoj u izgradnji objekata za potrebe kulture, kao i na planu podrške građanima i pojedincima koji realizuju raznovrsne kulturne projekte, čak i međunarodnog nivoa, isključivo zahvaljujući entuzijazmu i ljubavi prema određenoj umjetnosti.

"Ako želimo da budemo pravi grad, onda kultura mora biti u centru pažnje svih naših relevantnih institucija, organa i pojedinaca u Istočnom Sarajevu. Sa željom i nadom da će i drugi razumjeti ovaj vid društvenog života, iskreno svima čestitam Svjetski dan teatra", poručio je Vuković.

On je izrazio nadu da će Istočno Sarajevo uskoro biti u prilici da dovrši izgradnju zgrade pozorišta, dodajući da je u vezi s tim zatražio pomoć i od predsjednika Srbije Aleksandra Vučića.

Načelnik opštine Istočno Novo Sarajevo Ljubiša Ćosić rekao je da je pozorišna umjetnost na području ove opštine i grada Istočno Sarajevo prisutna još od pokretanja Festivala monodrame i malih scena koji traje od ratne 1995. godine.

"U tim aktivnostima, Forum tetar je umnogome doprinio i bio nosilac aktivnosti, ne samo u vezi sa ovim, nego i sa mnogim drugim međunarodnim kulturnim projektima, od Lut festa, Prvog kadra, do Festivala poezije za djecu i omladinu, koji već godinama plijene pažnju domaće i međunarodne pozorišne i filmske scene", istakao je Ćosić.

Podsjetio je da je opština Istočno Novo Sarajevo još 2004. godine počela izgradnju zgrade pozorišta kako bi obezbijedila idealne uslove i infrastruturu za razvoj pozorišne i kulture uopšte na ovom području.

"U ime opštine Istočno Novo Sarajevo mogu da kažem da će od ove godine svi filmski i pozorišni radnici - režiseri, glumci, scenaristi i drugi imati svoj dom, jer smo, zahvaljujući podršci Vlade Republike Srpske, uspjeli da obezbijedimo dva miliona KM koliko je neophodno za dovršetak izgradnje zgrade pozorišta", rekao je Ćosić.

On je naveo da će u narednih sedam dana biti objavljen tender za dovršetak izgradnje pozorišta.

Producent Forum teatra Istočno Sarajevo Aleksandra Mitrić Štifanić zahvalila je na čestitkama i napomenula da, iako pozorišna umjetnost na ovim prostorima datira više od 150 godina, još postoje sredine koje nemaju pozorište.

"Mnoge okolnosti doprinijele su tome, ali to ne znači da smijemo dozvoliti da se naša pozorišna tradicija ugasi zbog toga. Zato Forum teatar daje poseban doprinos širenju pozorišne kulture, ne samo u Istočnom Sarajevu, nego i u drugim gradovima i opštinama Srpske", rekla je Štifanićeva.

Prema njenim riječima, projekat decentralizacije kulture pod nazivom Pozorište dolazi obilježiće pozorišnu godinu u opštinama Kalinovik, Trnovo, Istočni Mostar i Istočni Stari Grad.

Taj projekat trebalo bi da bude realizovan s ciljem da se djeci i mladima omogući da pogledaju pozorišnu predstava i učestvuju u kreativnim radionicama.

"Na ovaj način želimo da ukažemo na to da i djeca u manjim sredinama imaju potrebu za pozorišnom kulturom i želju da učestvuju u kulturnom i umjetničkom radu, kao i publika u velikim centrima. Projekat je sufinansiralo Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske od dijela prihoda od igara na sreću", istakla je Štifanićeva.