latinica  ћирилица
29/03/2018 |  13:26 ⇒ 13:26 | Autor: SRNA

Vlada Srbije apelovala na roditelje da vakcinišu djecu

Vlada Srbije apelovala je na roditelje da nastave sa vakcinacijom djece protiv malih boginja, navodeći da je inspekcija Ministarstva zdravlja prošle godine podnijela 1.056 zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka protiv onih koji nisu vakcinisali djecu, a u prva dva mjeseca ove godine još 202.
Male boginje (ilustracija) -
Male boginje (ilustracija)

Vlada Srbije podržala je i da se mjere pooštrenog nadzora sprovode do daljeg, odnosno najmanje u periodu dvostruke maksimalne inkubacije od posljednjeg registrovanog slučaja morbila.

Iz Vlade je saopšteno da je od oktobra 2017. godine do juče u Srbiji, uključujući i područje nadležnosti Zavoda za javno zdravlje Kosovska Mitrovica, registrovano 4.225 slučajeva malih boginja.

Najveći broj oboljelih registrovan je na području Beograda, Nišavskog i Topličkog okruga, a po broju oboljelih slijede Raški i Pčinjski okrug.

Institut za javno zdravlje Srbije "Milan Јovanović Batut" saopštio je danas da najmlađa oboljela osoba ima 15 dana, a najstarija 70 godina.

Od težih komplikacija malih boginja registrovano je zapaljenje mozga kod dvije oboljele osobe i upala pluća kod 464 oboljele osobe, navedeno je u saopštenju.

Od komplikacija izazvanih malim boginjama u Srbiji je preminulo 12 lica, a prva žrtva, poslije dvije decenije, evidentirana je krajem prošle godine u Beogradu.

Izvor: SRNA