latinica  ћирилица
02/04/2018 |  20:27 ⇒ 20:58 | Autor: RTRS

Ima li u Srpskoj opasnosti od pandemije gojaznosti?

Prema najnovijim istraživanjima pretjerana tjelesna težina dostigla pušenje kao faktor rizika za razvoj karcinoma.

Saopštili su to najugledniji ljekari iz regiona međunarodnom simpozijumu u Bijeljini. Šta očekuje pacijente i ljekare u nadolazećoj pandemiji gojaznosti - bila je tema ovog stručnog skupa.

Gojaznost je jedna od najbrže rastućih pandemija modernog doba. Prate je brojne negativne posljedice sa kojima se suočava stanovništvo i u zemljama našeg regiona.

Јedno istraživanje u Engleskoj, da je gojaznsot dostigla pušenje kao mogući razlog za razvoj karcinoma, tako da očekuju da će možda u narednim godinama, čak prevazići pušenje kao faktor rizika za razvoj karcinoma.

Iako genetika ima uticaja na gojaznost na ovaj problem utiče i stil života koji podrazumijeva mnogo sjedenja,a malo kretanja.

Sa prekomjernom težinom dovodi se u vezu 14 različitih vrsta karcinoma. Ljekari navode da je i naše stanovništvo sve sklonije pretjeranoj tjelesnoj težini i da su slični pokazatelji i u Hrvatskoj i Srbiji – gojazan je svaki peti stanovnik.

Ono što je važno je da je gojaznost najvažniji faktor rizika na nastanak dijabetesa tipa 2, u Republici Srpskoj je od dijabetesa oboljelo preko 100.000 pacijenata, a posebno zabrinjava gojaznost koja se javlja kod djece i adolescenata.

Putem Fonda zdravstvenog osiguranja pokrenut je i projekat prevencije gojazne djece i omladine koji je dao dobre rezultate.

U Beogradu je otvoren Multidisciplinarni centar za liječenje gojaznosti gdje dolaze pacijenti sa 270 kilograma. Zbog takvih pacijenata nastala je i nova profesija, ljekari koji se bave tjelesnom težinom što pokazuje koliko je problem uznapredovao.

Na simpozijumu u Bijeljini "Šta očekuje pacijente i ljekare u nadolazećoj pandemiji gojaznosti", ljekari su stručnu javnost upoznali sa najoptimalnijim modalitetima u liječenju gojaznosti.