latinica  ћирилица
05/04/2018 |  12:08 | Autor: RTRS

Bogdanić: Srpska najviše ulagala u zdravstvo

Univerzalni pristup zdravlja, poruka je ovogodišnjeg Svjetskog dana zdravlja, koji se obilježava 7. aprila.

U Republici Srpskoj u proteklom periodu najviše je ulagano u zdravstveni sistem, kako bi građanima bila dostupnija i kvalitetnija zdravstvena zaštita, istaknuto je danas u Banjaluci na konferenciji za novinare Ministarstva zadravlja i socijalne zaštite i Kancelarije Svjetske zdravstvene organizacije u BiH.

U primarnu zdravstvenu zaštitu u Republici Srpskoj uloženo je više od 47 miliona maraka. Rekonstruisano je oko 330 ambulanti porodične medicine u 51 opštini.

Kako ističe resorni ministar, Dragan Bogdanić izgrađena je bolnica u Bijeljini i Nevesinju, a pri kraju je rekonstrukcija Univerzitetskog kliničkog centra u Banjaluci i gradnja bolnice u Istočnom Sarajevu.

On je dodao da je više od 50 odsto ukupno osiguranih lica u Srpskoj oslobođeno plaćanja participacije.

Vizija koju Svjetska zdravstvena organizacija nastoji da ostvari u partnerstvu sa zemljama još od svog osnivanja prije 70 godina jeste Univerzalna zdravstvena pokrivenost.

Ona podrazumijeva da svi pojedinci i zajednice dobiju potrebne zdravstvene usluge bez financijskih poteškoća. 

Međutim, ona  ne znači i potpunu besplatnu pokrivenost svim raspoloživim zdravstvenim intervencijama, budući da ni jedna zemlja ne može besplatno pružati sve usluge, kaže šef Kancelarije svjetske zdravstvene organizacije u BiH, Viktor Olšavski.

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije  polovina stanovništva i dalje nema potpunu pokrivenost osnovnim zdravstvenim uslugama.

Sve države članice UN-a dogovorile su se da će do 2030. godine pokušati postići univerzalnu zdravstvenu pokrivenost, kao dio ciljeva održivog razvoja.