latinica  ћирилица
07/04/2018 |  09:01 ⇒ 09:19 | Autor: SRNA

SRNA obilježava 26 godina od osnivanja

Novinska agencija Republike Srpske - SRNA formirana je na današnji dan 1992. godine u Palama.
SRNA (ilustracija) -
SRNA (ilustracija)

Godišnjica rada Agencije biće obilježena 16. aprila u 13.00 časova u hotelu "Bosna" u Banjaluci.

Tim povodom radnicima SRNE koji su u Agenciji proveli 10 i 20 godina biće uručene zahvalnice.

SRNA je osnovana odlukom Narodne skupštine tadašnje Srpske Republike BiH pod imenom Srpska novinska agencija - SRNA, prva srpska novinska agencija u istoriji.

Odlukom Vlade Republike Srpske 27. marta 2008. godine dobila je svoj sadašnji naziv - Novinska agencija Republike Srpske - SRNA.

SRNA je bila prvi medij srpskog dijela BiH i stvorena je u času kada su već započinjali ratni sukobi, a glavni prijeratni mediji u tadašnjoj Socijalističkoj Republici BiH bili pod ratnom i propagandnom kontrolom takozvane Republike BiH.

Novinska agencija Srpske od tada je prikupila, obradila i objavila više od dva miliona informacija - od vijesti, preko intervjua, analiza, osvrta, foto, fono i video izvještaja... Dnevno objavljuje, u prosjeku, 250 informacija.

SRNA ima 12 informativnih servisa kojima prati dešavanja u Republici Srpskoj, Federaciji BiH, Srbiji, Crnoj Gori i ostalim zemljama regiona, EU, Rusiji i svijetu.

Osim pisanog, SRNA ima foto, fono i video-servis. Ova tri servisa nadopunjuju novinarske forme Agencije, ali predstavljaju i specifične cjeline koje pružaju korisnicima posebnu informaciju.

Agencija svoje informacije plasira na teritoriji Republike Srpske, BiH, Srbije i cijelog regiona, ali i u svijet, posredstvom ugovora i saradnje sa najvećim globalnim agencijskim mrežama.

Za sve ove godine kroz SRNU je prošao veliki broj novinara, ali i prevodilaca i drugog osoblja. U Agenciji su trenutno zaposlena 74 radnika, dok status honorarnog saradnika ima njih 40.

Svojom angažovanošću i predanim radom SRNA je postala medijski simbol Republike Srpske i za svoj rad dobila visoka odlikovanja od institucija Srpske.

Agencija je neodvojivo vezana za nastanak Republike Srpske i predstavlja jednu od njenih najstarijih i najznačajnijih institucija.

Sjedište SRNE je u Bijeljini, dok su veća dopisništva osnovana u Istočnom Sarajevu, Banjaluci i Beogradu. SRNA ima dopisnike u svim gradovima Srpske i skoro u svim opštinama. Osim dopisništva u Beogradu, Agencija u Srbiji ima dopisnike u Novom Sadu i Nišu, te u Crnoj Gori, u Podgorici.

Zahvaljujemo svim korisnicima na dosadašnjoj saradnji, a SRNA će nastaviti svoj neprekidni informativni rad za dobrobit Republike Srpske i njenih građana.