latinica  ћирилица
09/04/2018 |  10:53 ⇒ 12:19 | Autor: RTRS

Oštra Luka: Duhovno saborovanje u Hramu Hrista Spasitelja (FOTO)

U Sabornom hramu Hrista Spasitelja u Oštroj Luci, na Vaskršnji ponedjeljak održano je Duhovno saborovanje, čime je ujedno i proslavljena slava hrama, za koji kažu da je po dimenzijama najveći pravoslavni hram u dolini rijeke Sane, od Prijedora do Ključa..

Ovim povodom, jutros je u oštrolučkom hramu, Svetu arhijerejsku liturgiju služio episkop bihaćko-petrovački Sergije, uz eparhijsko sveštenstvo. Poručeno je, Vaskrs je novi početak i pobjeda dobra nad zlom.

Vaskrsenje Hristovo, tradicionalno, kao i svakog Vaskršnjeg ponedjeljka, uz duhovno saborovanje, slavu hrama i svetu arhijerejsku liturgiju u hramu Hrista Spasitelja u Oštroj Luci, na jednom mjestu okupilo je pravoslavne vjernike. Mještani kažu, ovaj praznik zbližava ljude. 

"Јedan divan događaj, kao i svi ostali pravoslavni praznici. Ovdje se narod okuplja. Trebalo bi da zbliži ljude, da dođu, da saslušaju tu liturgiju. Јednostavno da budu bliži", rekla je mještanka Oštre Luke Dragica Marijanović.

Oštra Luka - Duhovno saborovanje

Duhovno saborovanje i slava hrama su među najvažnijim duhovnim događajima na ovom području. Simbolika Vaskrsa su novi početak i pobjeda dobra nad zlom.

"Da grade mir među sobom, mir među ljudima, ljubav prema ljudima, a kada imaju ljubav prema ljudima, onda će svakako imati i ljubav prema bogu", naveo je paroh oštrolučki protojerej -stavrofor Petar Milovac.

"Čovjek je stavoren za vječnost, nije stvoren da umire, nego je stvoren da živi i to je gospod pokazao svojom neizmjernom ljubavlju, došavši na ovaj svijet, rodivši se od nas i pobijedivši opet svoje krsne smrti, pobijedivši jednom za svagda, zlo, tj. demona grijeh demona i đavola i otvorio ponovo vrata raja čovjeku", naglasio je episkop bihaćko-petrovački Sergije.

Gradnja hrama Hrista Spasitelja u Oštroj Luci počela je prije 12 godina, ali još nije završena. 

"Što se tiče ovog hrama, ovdje su u toku radovi, konkretno unutrašnje uređenje hrama. U skorijem vrijeme ćemo, ako bog da, početi sa izradom ikonostasa, koji je neophodan ovdje", izjavio je paroh oštrolučki protojerej -stavrofor Petar Milovac.

Zbog dimenzija, za ovaj hram sa pet kupola, kažu da je najveći pravoslavni hram u dolini rijeke Sane, od Prijedora do Ključa.