latinica  ћирилица
09/04/2018 |  19:29 | Autor: RTRS

Mladi luk saveznik u borbi protiv raka

Mladi luk koristan je za prevenciju i liječenje brojnih zdravstvenih tegoba - od bezazlenih poput bola u grlu ili prehlade, sve do težih, kao što su srčana ili kancerogena oboljenja.
Mladi luk (foto: posaljirecept.rs) -
Mladi luk (foto: posaljirecept.rs)

Osim što doprinosi bogatijem ukusu i teksturi obroka, mladi luk predstavlja i pravu riznicu važnih nutrijenata.

Sadrži značajne količine vitamina A i C, a posebno se izdvaja po visokom udjelu vitamina K.

Tu su još i vitamin E i vitamini grupe B - tiamin (B1), riboflavin (B2), nijacin (B3), piridoksin (B6) i folna kiselina (B9).

Od minerala koje sadrži ističu se kalijum, kalcijum, natrijum, gvožđe, fosfor, sumpor, magnezijum, hrom, selen, mangan, flor i kobalt. Kvercetin je još jedan dragocjeni sastojak mladog luka.

Ovaj biljni pigment iz grupe flavonoida ima snažno antioksidativno, antihistaminsko i protivupalno dejstvo.

Kao i svako drugo zeleno lisnato povrće, i mladi luk sadrži veliki udio vlakana - u 100 g sadrži 2,6 g vlakana.

Sprječava rak

Odavno je poznato da mladi luk doprinosi smanjenju rizika od razvoja raka.

Јedno italijansko istraživanje pokazalo je znatno smanjenje rizika od raka kod osoba čija je ishrana sadržala veće količine luka. Rezultati tog istraživanja utvrdili su manji rizik u sljedećim procentima:

56 odsto od raka debelog creva
25 odsto od raka dojke
71 odsto od raka prostate
73 odsto od raka jajnika
82 odsto od raka jednjaka
38 odsto od raka bubrega
54 odsto od raka gušterače

Druge studije otkrile su da žene koje konzumiraju dva ili više obroka luka nedjeljno imaju 60 odsto manji rizik od raka endometrijuma.

Šta to čini ovu namirnicu tako snažnim borcem protiv raka?

Sumporna jedinjenja u mladom luku smatraju se zaslužnim za prevenciju raka, zahvaljujući svojim snažnim protivupalnim svojstvima. Takođe, brojne studije pokazale su da kvercetin i drugi flavonoidi takođe imaju snažno antikancerogeno dejstvo.

Oni mogu da smanje stvaranje slobodnih radikala, poznatih krivaca za pojavu raka.

Mladi luk smanjuje i upale

Kvercetin, najpoznatiji i najvredniji sastojak luka, ima moćna antiupalna svojstva. On posebno blagotvorno djeluje kod svih upalnih procesa i oboljenja prouzrokovanih njima, poput artritisa.

Već stotinama godina mladi luk se u narodnoj medicini koristi za ublažavanje svih vrsta otoka. U tu svrhu mladi luk je potrebno nekoliko minuta prokuvati i što sitnije ga nasjeći ili samljeti u blenderu, po želji mu dodati malo usitnjenog đumbira, a zatim sve posoliti i dobro promiješati. Ova smjesa se umota u tkaninu i stavlja kao obloga na mjesto otoka.

Čuva zdravlje očiju

Mladi luk sadrži karotenoide, uključujući vitamin A, lutein i zeaksantin, koji igraju ključnu ulogu u očuvanju zdravlja očiju. Usljed nedostatka vitamina A može se razviti ulkus rožnjače, noćno sljepilo, kao i drugi poremećaji vida.

Redovna konzumacija ove namirnice može da zaštiti ćelije oka od oštećenja i spriječi pojavu makularne degeneracije.

Brine o kostima i zubima

Istraživanja su potvrdila da uvođenje mladog luka u ishranu može da bude od velike koristi za zdravlje kostiju.

Vitamin K obilno je prisutan u ovom povrću i pomaže tijelu da iskoristi kalcijum, minerala koji je preko potreban za održavanje gustine kostiju. Vitamin C podstiče sintezu kolagena, proteina koji čuva kosti i čiji nedostatak može da prouzrokuje poremećaje mišićno-koštanog sistema.

U mladom luku nalazi je i fluor, mineral koji doprinosi dobrom zdravlju kostiju i zuba.

Bakar takođe čuva kosti i zglobove, a pojedina istraživanja pokazala su da može da pomogne u prevenciji osteoporoze kod žena.

Održava zdravlje srca

Materije koje sadrži mladi luk pospješuju cirkulaciju, sprečavaju stvaranje krvnih ugrušaka i začepljenje krvnih sudova i trombozu.

Za zdravlje krvnih žila naročito su značajna sumporna jedinjenja iz mladog luka koja mogu da spriječe nastanak kardiovaskularnih bolesti, visoki krvni pritisak, kao i srčani i moždani udar.