latinica  ћирилица
10/04/2018 |  11:45 ⇒ 19:37 | Autor: RTRS

Vučić otvorio Međunarodni sajam privrede u Mostaru (FOTO)

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, u Mostaru je otvorio Međunarodni sajam privrede.

Privredna komora Republike Srpske, u saradnji sa Vladom Srpske, organizuje zajednički nastup domaćih privrednika na 21. sajmu privrede u Mostaru.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da razgovori o ekonomiji i saradnji na privrednom planu najbolje povezuju ljude u regionu, te da je upravo to i poruka Međunarodnog sajma privrede u Mostaru.

Dodik je na zajedničkoj konferenciji za novinare sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i hrvatskim članom Predsjedništva BiH Draganom Čovićem ocijenio da je ovogodišnji mostarski sajam impozantan i najbolji do sada, te da su na njemu i privrednici iz Republike Srpske.

Milorad Dodik na Sajmu u Mostaru

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić naveo je da je Mostar za Srbiju obaveza i da hoće da pokažu ljudima u Hercegovini i cijeloj BiH koliko je to važno područje za Srbiju.

"Svi ljudi iz BiH i svih njenih dijelova, Republike Srpske i Federacije, dobrodošli su u Srbiju da nam budu dragi gosti i da zajedno radimo. Mi se ne radujemo samo povećanju izvoza u BiH, već i povećanju uvoza zato što ćemo time i robu i sirovinu da nabavljamo po povoljnijim uslovima nego iz zemalja Zapadne Evrope. To je uzajamni podsticaj koji donosi mnogo radnih mjesta", rekao je Vučić.

On je naglasio da je rezultat razgovora, susreta i sajmova povećanje trgovinske razmjene za 200 miliona evra svake godine.

"Približavamo se cifri od dvije milijarde koju ćemo dostići možda već krajem godine. Ako u budućnosti budemo razmišljali o ljudima i njihovim sudbinama uvjeren sam da ćemo moći da sačuvamo i mir i stabilnost što je osnovni uslov da bismo govorili o privrednoj saradnji", naveo je Vučić.

 Zahvalio je Čoviću za dobar prijem i gostoprimstvo i činjenicu da je Mostar ispoštovao Srbiju.

"Mi smo uzvratili velikim poštovanjem, doveli najbolje što imamo u privredi u Mostar i pokazali svoje čisto i dobro lice", kazao je Vučić.

Dodao je da sajam i zapošljavanje treba da budu najvažnije teme, te najavio da će Srbija iduće godine doći sa još većim brojem izlagača.

Hrvatski član Predsjedništva BiH Dragan Čović istakao je da je ekonomska saradnja i u BiH i u regionu najbolji put da se uspostave odnosi u BiH koji omogućavaju evropski put zemlje, te zahvalio predsjedniku Srbije što daje doprinos uspostavljanju boljih odnosa u BiH.

"Poruke koje su ove godine došle iz Srbije doprinijele su da ovaj sajam možemo nazvati najbolje posjećenim i najbolje organizovanim", rekao je Čović i naglasio da razmjena blizu dvije milijarde evra između BiH i Srbije može biti nadmašena upravo putem ovakvih manifestacija.

Milorad Dodik na Sajmu u Mostaru

Izvor: RTRS/SRNA