latinica  ћирилица
10/04/2018 |  18:51 ⇒ 11/04/2018 | 08:43 | Autor: RTRS

Otvoren Međunarodni sajam privrede u Mostaru, Srbija zemlja partner

U prisustvu predsjednika ili premijera zemalja iz regiona, Aleksanadar Vučić, predsjednik Srbije - zemlje partnera, otvorio je u Mostaru 21. Međunarodni sajam privrede. Ove godine svoje proizvode i usluge, predstaviće više od 800 privrednika iz 20 zemalja.

Treba nam iskupljenje za sve nedaće kroz koje smo prošli, a privredna saradnja među državama u regionu može biti više od iskupljenja, istakao je Vučić. Treba da zajedno preživimo i rastemo, da postanemo partneri jedni drugima, ali i svijetu koji nas okružuje. Razmjena između BiH i Srbije dostigla je skoro dvije milijarde evra. To pokazuje da, kao komšije, možemo da nađemo zajednički interes, istakao je Vučić, i naglasio da će, kao političar, istrajati na velikom zajedničkom tržištu.

- Mi, podijeljeni na sitne države i još sitnija tržišta, nemamo čemu da se nadamo u odnosima sa svijetom. Ako ujedinimo sva ta tržišta u jedno jedno veliko tržište u budućnosti, sa tim i takvim tržištem svi će htjeti da sarađuju, za veći rast i razvoj - istakao je Vučić.

Domaćin manifestacije, Dragan Čović, hrvatski član Predsjedništva BiH, istakao je da Sajam zajednički plod svih koji učestvuju, posebno predstavnika država iz regiona. BiH, rekao je Čović, ima samo jedan, evropski put.

- Evropski put može pomoći da se BiH unutar sebe stabilizuje kao evropska država s jedne strane, a sa druge strane, da osiguramo jednakopravnost svih, kroz legitimno predstavljanje Hrvata, Bošnjaka i Srba na svakom dijelu BiH i to je naša budućnost - naglasio je Čović.

Sajam ima posebnu težinu i za privredu Republike Srpske. Ove godine devet kompanija stiglo je u Mostar. Јedna od njih- Kaldera kompani iz Laktaša, predstavila je automatski lanser protivgradnih raketa, jedinstven u Evropi.

- Uspješno smo implementirali deset lansera za protivgradnu preventivu u opštini Laktaši, a uskoro slijedi projekat za tristo lansera - kaže Dragi Stanivuković, predstavnik ove firme.

Marija Kondić iz preduzeća Dub Garden iz Kozarske Dubice, koje je takođe predstavljeno na Sajmu u Mostaru, kaže da je ova fabrika jedini proizvođač poljoprivrednih mašina u BiH.

Na zajedničkom štandu šest firmi, autohtonim proizvodima predstavile su se i Ljbilje iz Ljubinja i Hercegovačka kuća iz Trebinja.

- Predstavljeni su domaći proizvodi koji proizvode naši poljoprivrednici - rekao je Veselin Dutina, direktor trebinjskog Agrarnog fonda.

Ministar industrije, energetike i rudarstva Srpske Petar Đokić istakao je da su sajamske manifestacije dobra prilika za razmjenu iskustava, poslovnih informacija i saradnju.

- Sajmovi ovakvog tipa samo mogu da doprinesu rastu ekonomija svih država, a za Republiku Srpsku ovaj sajam ima izuetan značaj, posebno zbog toga što je Republika Srbija država partner ovoga sajma, a poznato je da Republika Srpska sa Srbijom ima najveći spoljnotrgovinsku razmjenu - ističe Đokić.

Pored izlagača iz država regiona, svoje štandove ove godine imaju izlagači iz Kine, Mađarske i Italije. Sajam je otvoren do 14. aprila.