latinica  ћирилица
11/04/2018 |  11:05 ⇒ 12:36 | Autor: RTRS

Uzgoj i prodaja cvijeća - spoj ljubavi i posla porodice Gavranović

Porodica Gavranović iz Srednje Lamovite kod Prijedora već skoro dvije decenije bavi se uzgojem i prodajom cvijeća u čemu učestvuju svi članovi domaćinstva.

Iako posla ima mnogo, kažu, uz dovoljnu posvećenost sve se stiže. Što je najbitnije – sav trud na kraju se isplati.

Cvijeće zahtijeva punu pažnje tokom čitave godine, a posebno u aprilu, priča Milena Gavranović. Sa mužem Zoranom, u ovaj posao ušla je prije dvije decenije. Počeli su od malog plastenika, veličine nekoliko kvadrata. Danas na 400 kvadratnih metara uzgajaju više desetina vrsta cvijeća, ali i povrća. Tvrde – od ovog posla može sasvim pristojno da se živi.

- Može da se živi, nije to neko pretjerano bogatstvo, ali su potrebna i velika ulaganja i trud i rad - priča Milena.

U poslu povremeno učestvuje i njihovo dvoje djece, koja zbog obaveza trenutno žive u Novom Sadu. Međutim, uz dobru organizaciju, i bez njihove pomoći - sve se stiže, ističu Zoran i Milena.

- Uglavnom ja radim teže fizičke poslovi, od pripreme zemljišta, do kontrole objekata, da li treba najlone zamijeniti ili ne treba. Vodim računa o nabavci repromaterijala, od čaša, saksija, zemlje - kaže Zoran.

Otkupa cvijeća na veliko gotovo da nema, pa većinu proizvedenog Gavranovići prodaju na kućnom pragu, ili nekoj od okolnih pijaca. Najbolja reklama su, kažu, zadovoljni kupci.

- Od kako smo se vratili iz Australije ovdje stalno dolazimo kod njih. Јako dobro cvijeće imaju, nama se sviđa, jako su dobri, vrijedni su, pošteni ljudi, i ja kod takvih ljudi volim da dođem da kupim - napominje Ljubica Milovanović, kupac.

Sve proizvedeno uglavnom se proda, pa se trud na kraju isplati. Milena i Zoran kažu da je njihova najveća snaga složna porodica što je i garant za svaki uspjeh.