latinica  ћирилица
11/04/2018 |  11:37 ⇒ 11:45 | Autor: TANЈUG

Autoput koji pjeva izludio mještane: "Budni smo po cijelu noć" (VIDEO)

Ako se vozite autoputem koji prolazi pored holandskog sela Јelsum, nemojte se iznenaditi kada čujete da drum svira melodiju.
Autoput koji pjeva - Foto: Screenshot
Autoput koji pjevaFoto: Screenshot

Novitet, osmišljen kao način da se putovanje kroz monotonu ravnicu učini življim tako što su na put postavljeni poprečni pragovi, sve više izaziva protivljenje među mještanima koji kažu da ih konstantno odzvanjanje iste melodije izluđuje, prenosi agencija Rojters.

Melodija nastaje kada automobilski točkovi prelaze preko pragova izazivajući taktilne vibracije. Kada se vozilo kreće dozvoljenom brzinom od 60 kilometara na sat - put besprijekorno svira himnu pokrajine Frizija - sjevernog regiona Holandije koji ima poseban jezik i kulturu.

Međutim, melodija je glasna i s obzirom na to da zvuk putuje kroz vazduh lokalni stanovnici kažu da je muzički put stvorio beskrajnu kakofoniju koja ih drži budnima po cijelu noć.

"Prošle subote uveče taksiji su vozili od Leuvardena do Stiensa i nazad nastojeći da pređu preko pragova što je brže moguće, tako da smo cijele noći slušali ubrzanu himnu", rekla je mještanka Јelsuma, Ria Јansma.

Vlasti Frizije su pristale da uklone pragove kasnije ove nedjelje, objavio je lokalni list Leuvarder Kurant.