latinica  ћирилица
11/04/2018 |  15:48 ⇒ 19:39 | Autor: RTRS

Subvencije Vlade za sisteme navodnjavanja

Intenzivna poljoprivredna proizvodnja u vrijeme globalnih klimatskih promjena nezamisliva je bez savremenih sistema za navodnjavanje. Za ove namjene u tekućoj godini Vlada Republike Srpske obezbijedila je dodatnih pet miliona KM za subvencije.

Porodica Kalabić iz Petrovog Sela kod Gradiške na oko 20 hektara proizvodi kupus, luk, krompir i lubenicu. Povoljne uslove subvencionisanja iskoristili su za nabavku dva savremena sistema za navodnjavanje.

Kalabić kaže da su iskustva iz prethodnih godina dokazala ispravnost ulaganja u sisteme za navodnjavanje, zbog čega su se odlučili za nabavku dva tifona sa računarskim upravljanjem.

- To će dosta smanjiti potrebu za radnom snagom za navodnjavanje. Ova dva tifona za oko 12 časova mogu da zaliju površinu dužine 350 i širine oko 150 metara, odsnosno oko šest hektara zemljišta - naveo je Kalabić.

Od ukupne investicije Kalabići će dobiti 40 odsto subvencija resornog ministarstava. Isplatu mogu očekivati do kraja aprila.

- Nakon završetka ovog projekta biće podržana i druga kapitalna ulaganja u poljoprivredi, što predstavlja kontinuitet podrške poljoprivrednim proizvođačima - rekao je direktor Republičke agencije za agrarna plaćanja Savo Minić. 

Osim u sisteme za navodnjavanje, Vlada investira i u kapitalne investicije izgradnje vodnih akumulacija širom Srpske.

Pomoćnik ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Boris Pašalić rakao je da se završava projektana dokumentacija za izgradnju akumalacije na rijeci Lubini na području Gradiške, a u pripremi su i slični projekti za područje Semberije.

Do sada je od preko 600 pristiglih zahtjeva za nabavku sistema za navodnjavanje obrađeno 565. Komisije na terenu su odobrile zahtjeve u ukupnom iznosu od 1,6 miliona KM.