latinica  ћирилица
12/04/2018 |  20:12 ⇒ 21:04 | Autor: RTRS

Centar Banjaluke dobija novi izgled

Tri parka, dva trga, šest kružnih saobraćajnica, istorijski spomenici i neboderi u najužem centru grada. Sve to plan je Gradske uprave. Bude li ostvaren, Banjaluci će dati potpuno novi izgled.

Nekada gradilište Siti mola, danas popularno nazvana "rupa", polako se pretvara u podzemne garaže, iznad kojih bi trebalo da bude novi trg i spomenik borcima Vojske Republike Srpske. Sve to trebalo bi da se "nasloni" na park sa spomenikom Banu Milosavljeviću i na nedavno izgrađeni parkić uz Hram Hrista Spasitelja.

Parking uz Muzej savremene umjetnosti trebalo bi da postane trg, a stara autobuska stanica park sa nadzemnim garažama.

Pripreme za ambiciozan plan koji je u formi nacrta dobio podršku u Skupštini grada, trajale su godinu dana. Јavna rasprava od 18. aprila tek slijedi, a gradonačelnik Igor Radojičić optimistično očekuje da će do ljeta biti usvojena finalna verzija regulacionog plana, koja drastično mijenja najuži centar.

- Ovim planom pravi se jedna čitava nova istorijska vertikala na liniji od Muzeja savremene umjetnosti prema novim parking garažama, sa nekoliko istorijskih spomenika, ali se isto tako na širem području mijenjaju uslovi za saobraćaj - kaže Radojičić.

Ovakav zahvat neophodan je Banjaluci smatra struka. Profesor na Arhitektonsko-građevinskom fakultetu, Milenko Stanković, kaže da će se ostvarivanjem ovakvog plana konačno stati u kraj idejama o izgradnji višespratnica na ovim izuzetno atraktivnim lokacijama.

- Sigurno da Banjaluci treba mnogo zelenih struktura i ugodnijih prostora, ali i fizičke dostupnosti do Vrbasa i istorijskog središta Kastela - smatra Stanković.

Ipak, plan bi bio potpuniji, ističe profesor Stanković, da je u njega uz Kastel uključena i glavna gradska saobraćajnica, koju bi smatra, trebalo pretvoriti u šetalište i tako, po ugledu na velike gradove, najuže gradsko jezgro osloboditi saobraćaja. Iako ideja nije njegova, u njenoj realizaciji učestvovao je i gradski arhitekta, koji danas nije bio na raspolaganju našoj ekipi.