latinica  ћирилица
12/04/2018 |  20:15 ⇒ 21:00 | Autor: SRNA

U Splitu "Za dom spremni" i "nepismeni transparenti"

Na splitskoj Rivi je održan protest protiv Istanbulske konvencije na kom su se začuli i ustaški pozdravi, prenose hrvatski mediji.

Skup je organizovala građanska inicijativa "Hrvatska protiv Istanbulske konvencije" sa zahtjevom da se odustane od ratifikovanja tog dokumenta koji je podijelio hrvatsku javnost, ali i vladajući HDZ.

Protest su obilježili ustaški pozdrav "Za dom spremni!" pravopisno nepismeni transparenti, govornici koji učestalo pominjali "domovinski rat" i Franju Tuđmana, ali i otvorene prijetnje HDZ-ovcima koji će sutra u Saboru glasati za ratifikaciju Istanbulske konvencije.

U više navrata im je poručeno da će ih, ako budu glasali za ratifikaciju, smijeniti na sljedećim izborima.

Među okupljenima su bili hrvatski saborski zastupnici Miro Bulj, Željko Glasnović, kontroverzni pjevač Marko Perković Tompson.

Prema procjeni organizatora, na skupu je bilo skoro 70.000 ljudi, dok reporteri portala Indeks.hr. navode da je bilo maksimalno 15.000 ljudi, dok policija još nema procjenu broja onih koji su protestovali.

Pred kraj protesta protiv Istanbulske konvencije održan je i kontraprotest tokom kojeg su zagovornici ratifikacije u more na Matejuški pustili bijele lampione, čiji je broj jednak broju žena ubijenih otkad je Hrvatska potpisala Istanbulsku konvenciju 2013. godine.

Istanbulska konvencija, koja se bavi zaštitom žena i borbom protiv nasilja u porodici, izazvala je bunt među katoličkim sveštenstvom i pripadnicima konzervativnih partija u Hrvatskoj.