latinica  ћирилица
13/04/2018 |  10:26 ⇒ 10:27 | Autor: RTRS

U Trebinju manifestacija "Dučićev dan"

U Trebinju je danas naučnim skupom pod nazivom "Pesnički zavičaj Desanke Maksimović" počela dvodnevna kulturna manifestacija "Dučićev dan".
Trebinje - Foto: ilustracija
TrebinjeFoto: ilustracija

Manifestacija se tradicionalno održava na Blagovijesti, dan pjesnikove smrti, ali ove godine je zbog vaskršnjih praznika pomjerena za 13. i 14. april.

Naučni skup, koji se u okviru "Dučićevog dana" po tradiciji organizuje u saradnji sa Institutom za književnost i umetnost i Učiteljskim fakultetom iz Beograda, biće posvećen najpoznatijoj srpskoj pjesnikinji Desanki Maksimović.

U Muzeju Hercegovine biće promovisan zbornik radova pod nazivom "Poetika Milutina Bojića", sa prošlogodišnjeg naučnog skupa.

Drugog dana manifestacije u Hercegovačkoj Gračanici biće služena sveta liturgija i pomen Јovanu Dučiću, a planiran je i nastavak naučnog skupa o Desanki Maksimović.

Istog dana u Muzeju Hercegovine  biće upriličen razgovor o temi "Nićifor Dučić - srpski duhovnik, istoričar i ustanički vođa". Učesnici sesije su Radomir Pilipović, Nenad Idrizović, Žarko Ј. Ratković i Božidar Glogovac.

U Muzeju Hercegovine od biće otvorena izložba "Život i djelo Nićifora Dučića /1832-1900/".

Centralni program manifestacije, svečana akademija u čast najznamenitijeg Trebinjca, pod nazivom "Svoju veru nađoh u snu o veri" biće održana u Kulturnom centru Trebinje u subotu, 14. aprila, uz bogat kulturno-umjetnički program.

U programu učestvuju hor "Tribunia" Trebinje, Јasmina Trumbetaš, primadona Opere Narodnog pozorišta Beograd, Dušan Svilar, izvođač operske i zabavne muzike, Biljana Đurović i Srđan Karanović, glumci Narodnog pozorišta Beograd, pijanista ovog pozorišta Nevena Živković, te Sofija Perić, izvođač tradicionalne muzike iz Požarevca i Saša Perić, izvođač na kavalu i tarabuci.

Pokrovitelj manifestacije je Grad Trebinje.