latinica  ћирилица
13/04/2018 |  11:07 | Autor: SRNA

Tegeltija: Višestruke koristi od sudske nagodbe

Predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog savjeta BiH Milan Tegeltija izjavio je danas da sudske nagodbe donose višestruku korist sudovima i strankama u postupku, zbog čega će se u budućnosti sve više težiti ovom načinu rješavanju sudskih postupaka.
Milan Tegeltija - Foto: nezavisne novine
Milan TegeltijaFoto: nezavisne novine

Prema njegovim riječima, od 16. do 27. aprila, u periodu održavanja Sedmica sudske nagodbe u sudovima, sve stranke u sudskom postupku u prvostepenim i drugostepenim sudovima mogu pokrenuti mehanizam rješavanja predmeta putem sudske nagodbe.

"Sudska nagodba bitna je za sudove jer se sudovi koji rukovode tim postupcima rasterećuju, ali i za same stranke, koje ubrzavaju postupak i štede novac", istakao je Tegeltija u izjavi Srni.

Prema njegovim riječima, rješavanje sudskih postupaka nagodbom biće nešto ka čemu će VSTS u budućnosti insistirati. "Smatramo da sudskoj nagodbi treba težiti u svim slučajevima u kojima je ona moguća", dodao je Tegeltija.

Predsjednik VSTS objasnio je da sudska nagodba skraćuje sudski postupak, snižava troškove suđenja, ali i štedi novac strankama u postupku jer kamate koje se obračunavaju za vrijeme trajanja sudskog postupka značajno poskupljuju potraživanja, odnosno davanja.

"Postupak može pokrenuti svaka stranka koja je zainteresovana za nagodbu, ali da bi se pristupilo nagodbi i druga strana koja je u sudskom postupku mora pristati jer je za to potrebno dvoje", naveo je Tegeltija.

On je dodao da je postupak sudske nagodbe moguće pokrenuti u osnovnim i okružnim privrednim sudovima u Republici Srpskoj, te opštinskim sudovima i privrednim odjeljenjima u Federaciji BiH.

VSTS je pozvao sve zainteresovane stranke čiji se predmeti vode u prvostepenim i drugostepenim sudovima da u periodu od 16. do 27. aprila svoj predmet riješe sudskom nagodbom.

Stranke koje su zainteresovane i žele svoje predmete riješiti sudskom nagodbom mogu se samostalno, preko svog zastupnika ili u dogovoru sa suprotnom stranom obratiti svom sudu ili postupajućem sudiji, te pisanim prijedlogom ili na drugi način predložiti zaključenje sudske nagodbe.

Postupajući sudija će, u skladu sa prijedlogom i voljom stranaka i odredbama Zakona o parničnom postupku, tokom cijelog postupka nastojati da spor riješi mirnim putem, to jest, nagodbom.

Sudska nagodba je sporazum stranaka pred sudom, a njeno zaključenje je najpogodniji način rješavanja predmeta koji se odnose na sporove nastale iz privrednih, ugovornih, radnih odnosa, te imovinsko-pravnih sporova nastalih iz porodičnih odnosa, kao i predmeti male vrijednosti, odnosno komunalni predmeti poput neplaćenih računa za komunalne usluge.

Iz VSTS-a navode da sve stranke sudsku nagodbu mogu sklopiti pred sudovima svakog radnog dana, nezavisno od periodu održavanja Sedmica sudske nagodbe u sudovima.

Sedmice sudske nagodbe realizuju se u okviru Projekta unapređenja efikasnosti pravosuđa koji finansira Vlada Norveške, a realizuje VSTS zajedno sa sudovima.